Wil je een persoonsgebonden budget verpleging en verzorging (Zvw-pgb) aanvragen? Of heb je een nieuwe indicatie nodig? Dat is in een paar stappen geregeld. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
Met de gevraagde informatie (hieronder) kan de wijkverpleegkundige een goede indicatie stellen. Opsturen hoeft dus niet altijd. De aanvraag moet je wel volledig naar ons opsturen. Als hierin wordt gevraagd om aanvullende informatie, zoals een zorgplan of brief van de specialist, stuur je die mee. Dit hebben we minimaal nodig om te kunnen kijken of jouw aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor een pgb. Is er meer aanvullende informatie nodig? Dan nemen we contact met je op. Dit heb jenodig:
Afhankelijk van jouw situatie heb je ook de volgende documenten nodig:
Het is belangrijk dat de zorg die je krijgt bijdraagt aan het herstel van jouw gezondheid. Of dat die zorg voorkomt dat jouw aandoening of ziekte verergert. Daarom vragen wij in dit geval naar jouw medische situatie. Dan kunnen we namelijk beoordelen of de zorg die je krijgt past bij jouw hulpvraag. Natuurlijk gaan wij op een vertrouwelijke manier met die informatie om. Meer uitleg hierover vind je op de website van Rijksoverheid.
In het Pgb reglement lees je de volledige voorwaarden om in aanmerking te komen.
Hier vind je het Pgb reglement van de voorgaande jaren.
Neem contact op met een bevoegd (wijk)verpleegkundige. Bevoegd betekent geschoold op hbo-niveau. En geregistreerd als verpleegkundige in het BIG-register. Hij of zij beoordeelt of je een indicatie kunt krijgen. Je vind een wijkverpleegkundige bij jou in de buurt via de Zorgzoeker. Neem daarna contact op met de door jouw gekozen thuiszorgorganisatie.
Voor zorg voor kinderen tot 18 jaar neem je contact op met een hbo-kinderverpleegkundige. Of verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige. Meer informatie vind je op www.binkz.nl.
Tip: kies je voor een wijkverpleegkundige van een organisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet je zeker dat je de kosten voor de indicatiestelling van uw pgb-aanvraag vergoed krijgt. Je vind een wijkverpleegkundige met contract bij jou in de buurt via de Zorgzoeker. Zoek op 'verpleging en verzorging'.
De wijkverpleegkundige stelt vast welke zorg je nodig hebt. Hiervoor heeft je wijkverpleegkundige jouw medische gegevens nodig. Vraag het volgende op bij jouw huisarts:
De wijkverpleegkundige komt bij je thuis om te bespreken welke zorg je nodig hebt. En wanneer en hoelang je zorg nodig hebt. Laat de wijkverpleegkundige deel 1 van het formulier pgb aanvragen invullen.
Tip: voer het gesprek samen met een familielid of mantelzorger
De pgb-aanvraag bestaat uit 2 delen. Deel 1 van de aanvraag vult je wijkverpleegkundige in. De vragen in deel 2 van het formulier kun je invullen via Mijn VGZ.
Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met je op. Je hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die je hebt ingesteld of je onze reactie per post krijgt of digitaal in Mijn VGZ.
Bij vragen over pgb aanvragen kun je bellen naar 088 - 131 1671. Op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur.
Gaat jouw aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?
Voeg dan deze 2 documenten toe:
Een zorgplan is pas geldig als:
Soms lukt het niet om digitaal de aanvraag voor een machtiging te doen. Dat is niet erg. Het is nog steeds mogelijk om een papieren versie van het formulier pgb aanvragen te printen. Vul het geprinte formulier samen met jouw wijkverpleegkundige volledig in en stuur het naar ons op per post:
Zorgverzekeraar VGZ T.a.v. Machtigingen Postbus 25150 5600 RS Eindhoven
Verwacht je dat de zorg die je nodig hebt langer dan 2 jaar hetzelfde blijft? Dan kun je een pgb aanvragen voor minimaal 1 tot maximaal 5 jaar.
Let op: dit geldt niet voor kindzorg. Kinderen zijn namelijk volop in ontwikkeling. Daardoor verandert hun situatie en de zorg die zij nodig hebben steeds.
Lees er meer over op pgb.nl