Je kunt zelf jouw thuiszorg regelen. Met een persoonsgebonden budget (pgb) koop je zelf de zorg in. Bijvoorbeeld bij een organisatie of een familielid. Dat kan vertrouwd zijn. Maar het betekent ook dat je zelf de administratie doet en zorgverleners betaalt. De kosten kun je achteraf bij ons terugvragen (declareren).
Let op: bij ons kun je alleen een pgb krijgen voor verpleging en verzorging thuis en/of kindzorg. Dit noemen we een Zvw-pgb (Zorgverzekeringswet persoonsgebonden budget). Heb je een ander pgb nodig? Dan wordt dit mogelijk geregeld door het zorgkantoor (Wlz-pgb) of de gemeente (Wmo-pgb of Jeugdwet-pgb). Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.
Als pgb-houder of wettelijk vertegenwoordiger ben je verplicht om zelf jouw administratie bij te houden. Dat kan best lastig zijn. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) helpt je graag. Ze regelen de belasting, betalen jouw zorgverleners en declareren voor jou bij VGZ.
Nee, jouw pgb stopt niet automatisch. Wil je jouw pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), naar onderstaand adres:
Let op! Heb je eventueel teveel zorg gedeclareerd van jouw pgb? Dan vragen wij dat extra bedrag bij je terug.
Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan kom je niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. Je hoeft hier niks voor te doen.
Ja, je moet bij een pgb zelf met al jouw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. Je sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan jou levert. Je zorgt zelf voor de betaling van jouw zorgverlener en je kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk de voorbeeldovereenkomsten van formele zorgverleners en informele zorgverleners. De zorgovereenkomst bewaar je voor jouw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kun je die opsturen.
Tip: vraag deze zorg altijd minstens 2 maanden voordat je op vakantie gaat aan. Zo weet je zeker dat je zorg goed geregeld is. En kom je niet voor onverwachte kosten te staan.