Vind een online psycholoog via VGZ

Heb jij psychische klachten door je werk, privéleven of geldzorgen? En wil je snel hulp? Een online psycholoog kan dan geschikt zijn. Ze geven vaak snellere toegang tot zorg en hebben een contract met VGZ, waardoor wij de kosten vanuit je basisverzekering vergoeden. De kwaliteit van hun therapieën is goed. Hier vind je alle informatie over een online psycholoog en hoe je er gebruik van kan maken.

Hoe werkt een online psycholoog?

Een afspraak bij een online psycholoog verloopt net als bij een psycholoog op locatie, maar je hebt (deels) online contact. Dit betekent dat je persoonlijk en direct contact hebt met je behandelaar, maar dan online. Soms spreek je af in de spreekkamer als dat nodig is. Je krijgt de hulp die je nodig hebt en die het beste bij jou past. Online therapie werkt goed bij angst, trauma, depressie of andere psychische klachten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een online behandeling?

  • Geen lange wachtlijsten - Met een online behandeling kom je snel aan de beurt. Vaak spreek je al iemand binnen 4 weken.  
  • Meer privacy - Je volgt je behandeling vanuit huis of een andere plek waar jij je op je gemak voelt. Dit betekent meer privacy, omdat je niet in een wachtruimte hoeft te zitten. 
  • Je bespaart tijd  - Je hoeft niet naar een praktijk of GGZ-organisatie te reizen. Daarom plan je de behandeling vaak makkelijker in rondom je werk en/of gezin. 
  • Niet handig met computer en telefoon? - Dan is online GGZ misschien niet fijn voor jou. 

Eef zoekt vernieuwing: Bjorn over online GGZ

Bjorn gaat met Eva in gesprek over online GGZ. Dankzij online GGZ-behandelingen zit Bjorn weer goed in zijn vel. Hij volgde de behandeling vanuit huis en had niet te maken met lange wachtlijsten. 

Zo krijg je een verwijzing voor een online psycholoog 

  1. Bespreek jouw situatie met je huisarts

    De huisarts is altijd je startpunt. Leg je klachten uit aan de huisarts. En vraag of een online behandeling bij jou past. De huisarts beoordeelt of dit type behandeling past bij jou en jouw vraag. De huisarts geeft je vervolgens een verwijzing.

  2. Zoek een online psycholoog die bij jou past

    Met de verwijzing kan je op zoek naar een voor jou passende online psycholoog. Bekijk het overzicht van de zorgverleners die online behandelen en maak een keuze.

  3. Je krijgt een intake met je behandelaar

    Na je eerste contact krijg je een uitnodiging voor een intake. Deze is vaak op de locatie van de behandelaar, soms ook al online.

  4. Start je behandeling met een online psycholoog!

    Je volgt de behandeling thuis, bij de behandelaar of waar jij je prettig voelt. Soms kan dit ook 's avonds of in het weekend. Dit spreek je samen met je behandelaar af.

icon duimpje

Net zo goed als
behandeling op locatie

icon mobiel

Online, dus meer
keuze in waar en wanneer

Wij werken samen met
bekende behandelaars

Vind jouw online psycholoog

Heb je interesse in een online behandeling? We hebben een duidelijk overzicht gemaakt van behandelaars die (deels) online werken. En zo het kiezen voor jou makkelijk gemaakt. Bekijk welke het beste bij jou past.

Ervaringen van cliënten met online GGZ

Al 3.500 cliënten hebben gekozen voor een online psycholoog. Lees hieronder enkele reacties.


Ik kan ook thuis mijn emoties aan
"Ik was sceptisch over online EMDR maar ik blijk ook thuis mijn eigen emoties aan te kunnen."

- Cliënt (38)
Voelt vertrouwd vanuit huis
"Ik vind het fijn om vanuit huis mijn behandeling te volgen. Dan voelt het op de een of andere manier meteen vertrouwd met mijn behandelaar."

- Cliënt (51)
Ik kon heel snel terecht
"Online behandelen is echt een aanrader. Ik dacht dat het afstandelijk zou zijn maar dat is het niet. En ik kon ook nog eens snel terecht."

- Cliënt (29)

Zo werkt Online GGZ

In deze video vertelt o.a. GGZ-psycholoog Inge Poels over online zorg bij Viviq.

Jouw extra voordelen bij VGZ
Via je werkgever, ledenvereniging of gemeente

Kies ook voor extra voordeel bij jouw zorgverzekering. Zoals extra ruime vergoedingen, korting op je premie en een persoonlijk gezondheidsbudget voor cursussen en trainingen. Vind jouw collectief en bereken je premie.

Veelgestelde vragen over een online behandeling

  • Een online psycholoog vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Je hebt daarvoor wel een verwijzing van je huisarts nodig voor psychische zorg. Je huisarts bekijkt of dit nodig is. Mogelijk betaal je wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage. Tip: bekijk vooraf de voorwaarden van je zorgverzekering.
  • De kosten zijn voor jou hetzelfde. Want als je een verwijzing van je huisarts hebt, vergoeden wij beide therapieën vanuit de basisverzekering. Mogelijk betaal je wel eigen risico. Tip: bekijk vooraf de voorwaarden van je zorgverzekering.
  • Ja, volgens onderzoek is een online psycholoog net zo goed als een psycholoog op locatie. Bijvoorbeeld bij behandeling van angst, depressie, trauma en veel andere problemen. Online psychologen houden zich ook aan de medische regels. Net als andere psychologen.
  • Je hebt geen speciale techniek nodig. Je spreekt je behandelaar via beeldbellen op je computer of laptop. Dit werkt met een ingebouwde of losse camera. Net als beeldbellen met Teams, FaceTime of WhatsApp. Dat is alles!
  • Je hebt geen speciale techniek nodig. Je spreekt je behandelaar via beeldbellen op je computer of laptop. Dit werkt met een ingebouwde of losse camera. Net als beeldbellen met Teams, FaceTime of WhatsApp. Dat is alles!
  • Alles over psychologen en psychotherapeuten online vind je op de pagina online psycholoog.
  • Bij online therapie spreek je je behandelaar vanuit huis of een andere plek waar jij je op je gemak voelt. Dat doe je via beeldbellen. Bij therapie op locatie ga je naar een praktijk toe. Daar spreek je je behandelaar. Verder is de behandeling even persoonlijk en afgestemd op jouw situatie.