Zo werkt het met de kosten voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland

Kies je voor planbare (niet-spoedeisende) zorg in het buitenland? Dan heb je vaak een machtiging (toestemming) nodig. Naast een machtiging is het belangrijk te weten of je zelf de kosten voorschiet en declareert. Of dat het ziekenhuis dat doet. 

  1. Met een S2 formulier. Dan hoef je niets voor te schieten.
  2. Met een garantieverklaring. Dan betaal je eerst zelf de rekening en declareer je die daarna bij ons.

Is je machtiging goedgekeurd? Dan ontvang je van ons een S2 formulier of een garantieverklaring. Hieronder lees je wat de verschillen zijn. En of je zelf iets moet doen.

Met een S2 formulier (eerder E-112 formulier) hoef je de kosten niet zelf voor te schieten

Heb je een S2 formulier van ons ontvangen? Dan geef je dit vóór je behandeling aan je zorgverlener in het buitenland. Met dit formulier declareert jouw zorgverlener bij het ziekenfonds van het land waar je zorg krijgt. Dat ziekenfonds declareert de kosten weer bij ons. Zo hoef je zelf niets voor te schieten.   

Je kunt alleen een S2 formulier gebruiken in deze situaties:

  • Je krijgt je  behandeling in de EU/EER 
  • Jouw zorgverlener accepteert het S2 formulier. In sommige landen zijn dit alleen de staatsziekenhuizen. Vraag voor je de machtiging aanvraagt aan je zorgverlener of zij het formulier accepteren.
  • Wij hebben geen contract met jouw zorgverlener  
  • Je hebt de behandeling nog niet gehad

Accepteert jouw zorgverlener het S2-formulier niet? Dan ontvang je van ons een garantieverklaring.

Mogelijke extra kosten als je een S2 formulier hebt gekregen

Niet alle kosten vallen onder de vergoeding met een S2 formulier. Krijg je toch een rekening van de zorgverlener in het buitenland? Stuur deze samen met een uitgebreid behandelverslag van de zorgverlener naar ons toe. Wij beoordelen dan of we de rekening (deels) vergoeden.

  • Is het medisch noodzakelijk dat je in een eenpersoonskamer verblijft? Dan mag het ziekenhuis geen extra kosten in rekening brengen. Kies je zelf voor een eenpersoonskamer? Dan worden de extra kosten niet vergoed.

  • Als jouw specialist de titel professor heeft, kun je een rekening krijgen van professorkosten. Deze kosten vallen niet onder het S2 formulier. Je kunt de rekening bij ons declareren. Wij beoordelen dan of wij de rekening (deels) vergoeden.

  • Belgische ziekenhuizen brengen remgelden bij hun patiënten in rekening. Deze kosten worden niet vergoed vanuit het S2 formulier. Soms vergoeden wij deze extra kosten. Is het Belgische tarief voor deze behandeling samen met de remgelden lager dan in Nederland? Dan vergoeden wij tot aan het Nederlandse tarief. Is het Belgische tarief hoger? Dan betaal je de remgelden (deels) zelf.

Met een garantieverklaring declareer je de kosten achteraf bij ons

Een garantieverklaring is een bewijs dat je zorg tot een afgesproken bedrag vergoed krijgt.    Het bedrag dat je vergoed krijgt hangt af van welke basisverzekering je hebt. En van de tarieven in Nederland die op dat moment gelden.

Met een garantieverklaring krijg jij de rekening om aan het ziekenhuis te betalen. Je kunt de rekening daarna bij ons declareren. We hebben dan ook een behandelverslag van jouw zorg in het buitenland nodig. Wij vergoeden de rekening tot aan het bedrag op de garantieverklaring. Is de rekening hoger dan het bedrag dat op de garantieverklaring staat? Dan betaal je een deel van de kosten zelf.