dementie

Dementie: hulp voor mantelzorgers

Je merkt ander gedrag bij de persoon voor wie je zorgt. En je maakt je misschien zorgen. Is het dementie? Dat is lastig te zeggen. De kenmerken verschillen per persoon. En per soort dementie. We helpen je graag bij het vinden van goede informatie. En hulp als dat nodig is. 

Uitleg over dementie

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n 50 verschillende ziektes. Alzheimer is daarvan de bekendste. Iemand met dementie kan informatie niet goed meer verwerken. Dat is het gevolg van schade in de hersenen.

Fases waar je mogelijk doorheen gaat

  1. Onzekere periode: dementie of niet?

    Je ziet bij jouw naaste ander gedrag. Of vergeetachtigheid die je eerder niet merkte. Herken je dit en vraag jij je af wat je kunt doen? Wij helpen je.

    • Op thuisarts.nl vind je handige informatie over vergeetachtigheid en dementie.
    • Blijven de zorgen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Alle informatie over de huisarts en jouw zorgverzekering vind je hier.
    • Betrouwbare achtergrondinformatie vind je op de dementie.nl.
  2. De arts heeft dementie vastgesteld

    Een pittige boodschap, maar misschien geeft deze vaststelling je ook houvast om zorg te regelen. Wil je dit zelf doen of heb je hulp nodig? En waar moet je beginnen?

  3. Je bent als mantelzorger op zoek naar steun en tips

    Als mantelzorger regel je van alles. Dat kan best heftig zijn. En energie kosten. Ook de omgang met jouw naaste is anders geworden. Je vraagt je misschien af hoe andere mantelzorgers dat doen en of zijn nog handige tips hebben. 

  4. Je kunt jouw naaste niet meer alleen laten

    Het moment is aangebroken waarop jouw naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Dat kan thuis of in een instelling. Dit kun je zelf regelen. Maar je kunt ook hiervoor (gratis) hulp inschakelen.

    • Je wilt hulp bij het regelen van de zorg voor jouw naaste. Daarvoor is het Kennisloket – thuis in blijvende zorg. Je staat er niet alleen voor.
    • Wil je deze zorg liever zelf regelen? Dit handige 5-stappenplan zorgt ervoor dat je niks vergeet.
  5. Jouw naaste bereikt de laatste levensfase

    In deze fase kunnen jij en jouw naaste alle hulp en zorg gebruiken. Wij ondersteunen je hierin zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld bij het vinden van verpleging en verzorging die past bij jouw situatie. Het regelen van de juiste zorg proberen we zo simpel mogelijk te maken.

Vergoeding voor vervangende mantelzorg

Wil je hulp bij de verzorging voor een naaste? Dan heb je mogelijk ook een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Zo kun je even op adem komen.

Kennisloket | Thuis in blijvende zorg

Je merkt dat jijzelf of jouw partner steeds meer zorg nodig heeft. Of dat jouw vader of moeder steeds hulpbehoevender wordt. Wat dan? Het Kennisloket is thuis in blijvende zorg en helpt graag.