Vitaliteitstoren en oplossingen

Gezonder leven. We vinden het belangrijker dan ooit. Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn wij er om heel Nederland te helpen. Met gezondheid én zorg. We doen dit natuurlijk niet alleen, we doen dit samen. Doe jij mee?

Samen met werkgevers, jouw medewerkers en onze partners werken we dagelijks aan innovaties voor gezondheid en zorg. Want alleen door samen te werken kunnen we het verschil maken. Zodat een gezonder Nederland met toekomstbestendige zorg elke dag een stukje dichterbij komt.

Samen werken aan vitaliteit

Samen met jou willen we voorop lopen om gezond leven makkelijker te maken. En de zorg te blijven verbeteren, ook voor jouw medewerkers. We werken met jou aan medewerkers die thuis én op het werk gezond, energiek en productief zijn. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn.

Vitaliteit loont!

Vitale medewerkers zorgen voor een gezonde organisatie. Ze zijn positief, trots, geïnspireerd en in balans. Bovendien hebben ze eigen inbreng en gaan ze effectief om met tegenslag. En dat is in de cijfers terug te zien.

Kies wat het beste werkt voor u

Bijna elke organisatie is op een manier wel bezig met vitaliteit. En dat is fantastisch! Want wij geloven dat het dé manier is om Nederland gezonder te maken. Welke aanpak werkt voor jouw organisatie? Wij helpen je graag.

Op naar een vitale organisatie

Samenwerken met VGZ betekent dat wij jou helpen bij het bepalen van de koers en verdiepen van jouw beleid. We zorgen dat workshops aansluiten op jouw organisatie en de behoefte bij jouw medewerkers.

De VGZ vitaliteitstoren*

Je kent het ongetwijfeld: het spel met de houten blokken. Voor een stevige toren is het van belang dat de verschillende lagen in balans zijn. Vooral op cruciale punten. Eigenlijk werkt het met vitaliteit in jouw organisatie precies zo.

De vitaliteitstoren laat zien welke lagen meespelen om vitaal en met plezier je werk te kunnen doen. Is de toren in balans? Dan staat de toren stevig genoeg om het dak van werkvermogen te dragen.

* Gebaseerd op Huis van Werkvermogen - Dr Juhani Ilmarinen

Gezondheid

De onderste laag is de basis van de toren. Hier gaat het over de fysieke en mentale gezondheid van jouw medewerkers. Voelen zij zich gezond? Zitten ze lekker in hun vel? Ook hun financiële situatie is van invloed. En hoe hun sociale leven eruitziet.

Competenties

De tweede laag gaat over competenties. Dat zijn zaken zoals kennis en vaardigheden: wat iemand nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. Hoe houd jij jouw medewerkers inzetbaar?

Normen en waarden

De 3e laag gaat over normen en waarden. Ook de omgeving heeft hier invloed op. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden en de maatschappij.

Werk

De bovenste laag van de toren, Werk, gaat over hoe het geregeld is in jouw organisatie. Je kunt hier denken aan werkinhoud, omstandigheden, omgeving en organisatie. Ook leiderschap en management zijn meegenomen en hebben invloed op de vitaliteit van medewerkers. Hoe gaan jouw leidinggevenden bijvoorbeeld om met het hybride werken in relatie tot leiderschap?

Werkvermogen

De uitdaging is om een balans te vinden tussen de drie onderste lagen en de bovenste. Als het werk te zwaar is (bovenste laag), dan heeft dat invloed op de belastbaarheid van het individu (onderste drie lagen). De toren staat dan niet stevig of zakt zelfs in elkaar. Zijn alle lagen én wat er in de omgeving gebeurt in evenwicht? Dan staat de toren stevig. Er is dan voldoende vermogen om het werk goed en gezond te kunnen doen.



Onze vitaliteitsoplossingen

Begin je aan een spel met een duidelijk doel? Dan verhoogt dat de kans om te winnen. Terwijl zomaar ergens aan beginnen juist weinig succes brengt op de langere termijn. Daarom adviseren wij om eerst de aanpak te bepalen.

Denk nog even terug aan de verschillende lagen van de toren. Welke laag vraagt aandacht in jouw organisatie? En welke blokken van deze laag kunnen we verder schuiven om de vitaliteit te verstevigen? Welke stakeholders in jouw organisatie hebben we daarbij nodig? Wij helpen met 5 concrete stappen om te bepalen waar én met wie in de organisatie we aan vitaliteit gaan werken.

1. Draagvlak creëren

Aan de slag gaan met vitaliteit werkt het beste als iedereen in de organisatie voelt hoe belangrijk het is. Om écht iets te veranderen is er namelijk draagvlak nodig. We noemen dat ‘sense of urgency’. Zoek mensen op binnen de organisatie die dit thema net zo belangrijk vinden als jij. En ga er samen voor.

  • 1.1 Workshop: Draagvlak en bewustwording
  • 1.2 De vitaliteits uitdagingen samengevat in een praatplaat of live-tekening
  • 1.3 Workshop: Stakeholdermanagement

2. Doelen en ambities van jouw organisatie

Welke droom heeft jouw organisatie op het gebied van vitaliteit? Welke stappen zijn nodig voor succes in de toekomst? Inzicht in de uitdagingen helpt om de vitaliteitsdoelen te omschrijven en te bereiken.

  • 2.1 Workshop: Interne en externe analyse
  • 2.2 Tool: Spreek dezelfde taal
  • 2.3 Workshop: Generaties in dialoog

3. Kwalitatieve en kwantitatieve vitaliteitsanalyse 

Vitaliteit verhogen begint bij inzicht in jouw organisatie. Op welke lagen in de toren gaan we schuiven met blokken? En welke blokken hebben hierbij de meeste impact? Om dat te bepalen maken we samen met jou een 360 graden doorsnee van de organisatie. Zowel kwantitatief als kwalitatief.

  • 3.1 Workshop: Nut en noodzaak van meten
  • 3.2.1 Tien meetbare thema’s voor een vitaliteits-analyse
  • 3.2.2 Vitaliteitsanalyse van uw organisatie
  • 3.3 Workshop: Challenge jouw data

4. Prioriteren van de uitdagingen

Alle inzichten zijn verzameld. We weten welke lagen aandacht vragen. Samen met onze adviseurs kijkt u welke stappen nu bijdragen aan het doel dat u heeft. Het bepalen van de volgorde doen we met uw eigen data. En ook met inzichten uit wetenschappelijke studies, good practices en markt- en klantinzichten. Een goed onderbouwd stappenplan dus!

  • 4.1 Workshop: Challenge jouw vitaliteitsplan
  • 4.2 10 tips om snel van start te gaan met jouw vitaliteitsplan
  • 4.3 Vitaliteitsplan: ervaring van andere toonaangevende werkgevers

5. Plan van aanpak

Zijn de uitdagingen op volgorde van prioriteit gezet? Dan kun je beginnen! Welke acties zijn er nodig om het gewenste resultaat te krijgen? De Kanban-methode uit het Agile werken is een slimme manier om op korte termijn resultaten te behalen. Wij vertellen je graag meer over deze methode uit eigen ervaring.

  • 5.1 Workshop: Leer alles over Agile, Scrum en Kanban
  • 5.2 Workshop: Challenge jouw interventie aanpak
  • 5.3 Workshop: Communiceren over vitaliteit