Blog: hoe we van werkstress iets positiefs kunnen maken
Werkstress. Of we nou willen of niet, het is er. Bij Coöperatie VGZ staat werkstress hoog op de agenda. Altijd al, maar door corona nog meer. Ik ontvang steeds vaker signalen van werkstress binnen de organisatie. Daar moeten we wat mee! Want waar komt die werkstress vandaan? Kwam het in een stroomversnelling door corona? En is werkstress altijd slecht? Hier ben ik de afgelopen periode ingedoken. Ik deel graag wat we tot nu toe geleerd hebben.
Inzicht als basis
Samen met een werkgroep ben ik het begrip ‘werkstress’ gaan onderzoeken. Al snel kwamen wij uit bij het ‘Job demands resources model’ van professor Schaufeli. Dat model bevestigde mijn voorgevoel. Bij werkstress gaat het niet altijd om stress door te veel werk. Maar werkstress kent veel verschillende varianten en oorzaken. Genoeg reden om verder te onderzoeken.
Op dit moment zijn wij bezig met het selecteren van een leverancier. Die ons kan helpen bij het verdere onderzoek en het meten van werkstress. We zijn vooral benieuwd welke dingen bij VGZ’ers werkstress veroorzaken. Als we dit weten, hoop ik aan de spreekwoordelijk knoppen te kunnen draaien. Om zo werkstress te verminderen of misschien zelfs wel te voorkomen. Zowel op organisatie-, management- als individueel niveau.
Want op ieder niveau kun je iets doen. Stel een medewerker ervaart werkdruk omdat hij of zij niet genoeg kennis heeft over een bepaald onderwerp. Dan kan het management budget vrij maken voor bijvoorbeeld een opleiding. En de organisatie kan bijdragen door ontwikkeling te stimuleren en prioriteit te geven.
We zitten niet stil
We doen natuurlijk niet niks tot de resultaten van het onderzoek er zijn. We bieden collega’s en teams verschillende tools aan. Bijvoorbeeld de trainingen ‘Grip op werkdruk’ van LIJV en ‘Focus aan/uit’ van de Focus Academy.
Zelf heb ik aan beide trainingen meegedaan. Ik heb hier inzicht gekregen in hoe mijn brein werkt. En praktische handvatten hoe werkstress te beperken. Sommige punten waren open deuren en toch loopt iedereen er in zijn of haar werk dagelijks tegenaan. Leg je telefoon eens weg en zet e-mailnotificaties uit. Deze simpele tips hebben er bij mij voor gezorgd dat ik een stuk relaxter de dag doorkom.
Van stress je vriend maken
In de zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘is werkstress altijd slecht?’ kwam ik een interessante TED Talk tegen van Psychologe Kelly McGonigal. Zij kwam tot de ontdekking dat stress alleen gevaarlijk is als je denkt dat het gevaarlijk is! Haar oproep: zie stress als iets positiefs en zoek contact met anderen. Zelf bekijk ik stress nu door een hele andere bril. Lang niet altijd als iets slechts. Want onder druk ontstaan ook juist mooie dingen. Benieuwd naar de Ted Talk? Bekijk de video dan op YouTube.
Tot zover voor nu. Zodra we verder zijn met het meten van werkdruk, neem ik je weer mee in een nieuwe blog.
Door Milou Hartelman, HR-specialist bij Coöperatie VGZ
Meer inspiratie over werkstress en werkgeluk
Podcast werkstress
Tips voor werkgevers
Werken in het buitenland
Verder praten?
Wil je meer weten over de werkstress-aanpak van VGZ? Of wilt je je eigen aanpak delen? Samen kunnen we krachten bundelen, voor onze medewerkers.