Werken vanuit het buitenland: een pilot
We horen het steeds vaker: werknemers die voor een periode vanuit het buitenland willen werken, voor een optimale werk-privébalans. Bij VGZ doen we op dit moment een pilot om collega’s die mogelijkheid te bieden. Waar moet je als werkgever rekening mee houden? We vertellen je graag meer over onze aanpak.
Dat collega’s enthousiast zijn over het idee om vanuit het buitenland te werken, snappen we heel goed. Hoe fijn is het om na een werkdag je laptop dicht te klappen en een plons in het zwembad te nemen? Of op een terras in een Zuid-Europese stad neer te strijken? Goede afspraken zijn hierbij wel belangrijk. Voor onze pilot maakten we de volgende afspraken:
- Een medewerker mag maximaal 4 weken achter elkaar werken vanuit het buitenland. Spreiden is ook mogelijk. Eerste 3 weken op de ene plek, en later nog een week ergens anders kan dus ook.
- De (werk)afspraken die gelden binnen VGZ en binnen het team waarin de medewerker zit, zijn ook van toepassing als hij of zij werkt vanuit het buitenland.
- We vragen een medewerker om met zijn of haar leidinggevende en team af te stemmen of alle afspraken in de periode in het buitenland digitaal kunnen worden bijgewoond
- Werken op afstand is alleen toegestaan vanuit landen die vallen binnen de EER (Europese Economische Ruimte). Dit zijn de landen van de Europese Unie, maar ook Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
- De VGZ gedragscode geldt ook in het buitenland: informatie waarmee een medewerker werkt is nooit zichtbaar of toegankelijk voor anderen, ongeacht waar hij of zij werkt.
- Veilig werken betekent ook dat de VGZ richtlijnen ten aanzien van privacy en security altijd blijven gelden. We vragen een medewerker om die reden om zijn of haar verblijfplaats en werkplek daarop af te stemmen. Zo werken we samen aan het zo klein mogelijk maken van de risico's en bedreigingen van zowel binnen als buiten de organisatie. Oók vanuit het buitenland.
- Bij calamiteiten, zoals problemen met de laptop of telefoon, is een medewerker zelf verantwoordelijk voor het (laten) oplossen daarvan. Dat kan soms betekenen dat hij of zij naar een VGZ-kantoor moet afreizen.
- Een medewerker werkt altijd met een VPN-verbinding. Mocht dat niet kunnen, dan kiest hij of zij voor een WiFi-verbinding met wachtwoord. Werken op een onbeveiligde WiFi-verbinding is niet toegestaan.
In de tussentijd: VGZ collega Marije Postel werkte een maand op Lanzarote. Ze deelt haar ervaringen met ons in een blog
Meer inspiratie over het nieuwe werken
De hybride werkformule
HR-professional Maaike Klein Ikkink zette binnen VGZ een experiment op in de zoektocht naar de perfecte hybride werkformule. Of ze die vond lees je hier.
Ervaringsverhaal: werken in het buitenland
VGZ collega Marije Postel werkte een maand op Lanzarote. Ze deelt graag haar ervaringen en tips.
Een keer verder praten?
Over het faciliteren van werken in het buitenland? Of misschien wel iets heel anders. We gaan graag in gesprek.
Stuur een bericht
Vul het contactformulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Plan een videogesprek
Plan zelf een videogesprek in op een moment dat het jou uitkomt.
Bel met uw contactpersoon
Al bekend bij VGZ? Je vaste contactpersoon staat altijd voor je klaar.