Hoe ASVZ hun unieke Vitaliteitsprogramma bedacht en tot een succes maakte. Met medewerkers die zélf een veelzijdige en verrassende mix aan activiteiten aanbieden. En zo samen werken aan het welzijn van medewerkers.

Wij gingen in gesprek met Angelina Meijers, Teamleider Talentontwikkeling van ASVZ over het ontstaan en de invoering van hun unieke Vitaliteitsprogramma.

“Bij ASVZ hebben we gemerkt dat ons Vitaliteitsprogramma niet alleen onze collega’s ten goede komt, maar uiteindelijk ook onze cliënten. Vitale en bevlogen collega’s dragen bij aan betere zorg en ondersteuning. Door het vuur van bevlogenheid aan te wakkeren, plukken we er allemaal de vruchten van.”

In gesprek met Angelina

Angelina vertel, hoe is het begonnen?

Angelina: Dan gaan we terug naar 2016. Een tijd waarin vitaliteit op de maatschappelijke agenda kwam te staan en veel aandacht kreeg. Wij waren op dat moment ook op zoek naar een goede aanpak om medewerkers te stimuleren om aan de slag te gaan met hun eigen vitaliteit. De vraag ontstond: hoe kunnen we de talenten en bevlogenheid van onze medewerkers stimuleren? Zo kwamen we op het idee om medewerkers hun persoonlijke passies en hobby’s te laten delen met collega’s als activiteit. Het resultaat? Een nieuwe en unieke manier om samen op een leuke manier bij te dragen aan vitaliteit van onze collega’s.

Hoe vonden jullie enthousiaste collega’s en activiteiten?

Angelina: We zijn heel eenvoudig begonnen met het versturen van een ansichtkaart aan alle medewerkers. Om hen enthousiast te maken voor het project en om ze uit te nodigen voor een ‘pitchavond’. Op deze avonden presenteerden collega’s hun ideeën en activiteiten. Zo kregen wij een goed beeld van het aanbod en de kwaliteit. Maar het werkte ook heel goed om elkaar te inspireren en motiveren. Het was heel leuk om te zien hoe verschillend de activiteiten waren, van yoga tot fotografie. Na een geslaagde pitch maakt ASVZ geen selectie in het aanbod, want wij kunnen niet beoordelen wat bijdraagt aan de vitaliteit van onze collega’s.

De pitchavonden waren meteen een succes. We organiseren nu ongeveer 3 avonden per jaar. Dit zorgt voor een afwisselend en steeds groeiend aanbod aan activiteiten. Met voor ieder wat wils. Net als de pitchavonden zijn ook alle activiteiten buiten werktijd. De collega die de activiteit aanbiedt (de trainer) krijgt een kleine vergoeding en doet het vanuit intrinsieke motivatie. De deelnemende collega krijgt de activiteit maar investeert zelf tijd en kilometers. Dus echt: voor collega’s, door collega’s. Een unieke werkwijze.


En daarna? Hoe is het project Vitaliteit ontvangen door jullie medewerkers?

Angelina: De introductie was via interne PR en het intranet. De eerste 3 jaar ontvingen medewerkers ook een papieren vitaliteitskrant die 4 x per jaar op de mat viel. Een krant met een hoog Libellegehalte. Met optimistische verhalen, interviews met trainers en deelnemers en leuke weetjes. De activiteiten zelf zijn te vinden op de website www.asvzvitaliteit.nl onder de noemers Hoofd, Hart, Lichaam en Ziel. Het project Vitaliteit bleek al snel een groot succes. Alle activiteiten zaten binnen no time vol. Ook merkten we dat onze medewerkers zich hierdoor meer verbonden voelen met elkaar en de organisatie. We ervaren nu ook dat het bijdraagt aan hun bevlogenheid op de werkvloer. De verhalen die we horen, en het enthousiasme waarmee medewerkers meedoen zijn voor ons een duidelijke aanwijzing dat het programma werkt.

Er waren vast nog wel wat hobbels onderweg…

Angelina: Toen we begonnen met het project was het echt pionieren. We wisten nog niet wat we onderweg tegen zouden komen, daar waren we ons van bewust. Een hobbel bleek het contractueel vastleggen van de vergoedingen voor trainers. Niet iedereen had een inschrijving bij de Kamer van Koophandel of wilde dat. Hier hebben we al doende een oplossing voor gevonden. In de vorm van een tijdelijk nul-urencontracten. Daarnaast hadden we te maken met mensen die zich wel aanmeldden maar vervolgens niet kwamen opdagen. Dat waren leermomenten waar we passende oplossingen voor hebben gevonden.

Als je nou één tip zou mogen geven aan organisaties die iets soortgelijks zou willen opstarten, wat zou dat dan zijn?

Angelina: Mijn tip: begin gewoon! Het is makkelijk om te blijven praten over plannen, maar door echt te starten kom je erachter wat werkt en wat niet. Betrek diverse mensen bij het project, inclusief beslissers, zodat je snel stappen kunt zetten. En vooral: geef medewerkers de vrijheid om activiteiten te bedenken die hen enthousiast maken. Dit zorgt voor een breed en divers aanbod waar iedereen iets uit kan halen.


Angelina Meijers
Teamleider Talentontwikkeling

“Het Vitaliteitsprogramma van ASVZ laat zien dat bevlogenheid en gedeelde passies leiden tot een vitalere en hechtere organisatie.”


Aan de slag met vitaliteit binnen je organisatie

Gezond werkgeverschap

Gezond werkgeverschap

Gezonde medewerkers, die gelukkig zijn binnen en buiten hun functie. Daar helpt VGZ je als werkgever graag bij. Laat je inspireren over thema’s zoals o.a. werkstress, hybride werken en diversiteit en inclusie.

Workshops, trainingen en interventies

Werken aan een gezonde organisatie met vitale medewerkers? Coöperatie VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die je medewerkers kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan het programma ‘pijnvrije rug’ of een werkplek check-up. Veel oplossingen kun je inzetten vanuit het vitaliteitsbudget. 

Andere thema's binnen Gezond werkgeverschap