Psycholoog Thijs praat je bij: zo ondersteun je de mentale gezondheid van jonge medewerkers
Thijs, zie jij dat het echt bergafwaarts gaat met de mentale gezondheid van jongvolwassenen?
‘Het is lastig om met zekerheid te zeggen of de mentale gezondheid van jongvolwassenen steeds slechter wordt. De onderzoeken zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Wat wel duidelijk is: jongeren en jongvolwassenen staan momenteel voor grote uitdagingen. Zoals blijkt uit een toename van burn-outs, angststoornissen en depressies. In onze tijd is er sprake van de geluksparadox. Hoewel we veiliger, welvarender en gezonder zijn dan ooit, neemt het aantal ongelukkige mensen toe. Dit komt onder andere door hoge prestatiedruk, keuzestress, de invloed van sociale media en een verlies aan mentale veerkracht door weinig tegenslag.’
5 praktische tips van Thijs om jonge medewerkers mentaal te ondersteunen
-
Focus niet op balans, maar focus op flexibiliteit
Allereerst is het belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op het in balans zijn, omdat dit juist extra prestatiedruk kan veroorzaken. Het is heel normaal om niet altijd in balans te zijn. Het is nuttiger om te focussen op flexibiliteit, mentale veerkracht en stressbestendigheid.
-
Zorg voor psychologische veiligheid
Creëer een veilige werkplek, dat is cruciaal. Er is sprake van psychologische veiligheid wanneer je kunt zeggen wat je vindt zonder daardoor negatieve consequenties te ervaren. Maar minstens even belangrijk is dat jonge medewerkers zich gedragen en ondersteund voelen. Dat ze zichzelf mogen zijn. Als je een werkomgeving kunt bieden waarin jongeren zich prettig voelen en durven te falen, dan draagt dat ook bij aan hun mentale gezondheid.
-
Herken stresssignalen
Check regelmatig in bij jonge medewerkers. Houd een vinger aan de pols: hoe gaat het? En help hen (eigen) stresssignalen te herkennen en daar iets mee te doen. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of slaapproblemen. Anderen worden chagrijnig of trekken zich terug. Dat soort signalen moeten medewerkers goed van zichzelf kennen. Maar als werkgever of vertrouwenspersoon is het ook handig om te weten waar je op kunt letten.
-
Creëer een buddy-systeem
Ook belangrijk: sociale verbondenheid op de werkvloer. Eenzaamheid komt veel voor onder jonge mensen. De werkvloer is ook een plek waar je mensen kunt ontmoeten. Hier kan een buddy-systeem bij helpen. Waarbij nieuwe of jongere werknemers gekoppeld worden aan meer ervaren collega’s. En zo makkelijker hun weg binnen de organisatie vinden.
-
Bedenk: ze moeten nog veel leren
Als werkgever is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat veel jongvolwassenen nog bezig zijn met het ontwikkelen van soft skills. Zoals communicatievaardigheden, prioriteiten stellen en organiseren. Soms was hier geen aandacht voor bij een opleiding. Of ze hebben er gewoon nog te weinig ervaring mee. Dat is niet erg, maar daar moet je wel mee dealen. Faciliteer dat jonge medewerkers deze vaardigheden kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld via training of mentoring.
Gaan jongere medewerkers anders om met stress dan oudere medewerkers?
‘Neurologisch gezien werkt stress hetzelfde voor iedereen, ongeacht de generatie. Wat wél verschilt, zijn de oorzaken van stress en de manier waarop iemand ermee omgaat. Zoals net al benoemd zien we dat jongvolwassenen vandaag de dag vaak te maken hebben met prestatiedruk. De druk om de beste versie van zichzelf te zijn en de invloed van de voortdurende aanwezigheid van social media. Generatie Z bijvoorbeeld (geboren tussen 1995-2012), is de eerste generatie die volledig is opgegroeid met smartphones en social media. Het constant gebruiken van deze platforms kan eenzaamheid, aandachtproblemen, angst en andere mentale problemen veroorzaken. Daar is momenteel ook veel aandacht voor in de media.’
Thijs, als je nog één tip zou mogen geven aan een werkgever – om juist de jongvolwassenen te helpen bij hun mentale gezondheid, wat zou die tip dan zijn?
‘Toon begrip voor het spanningsveld waarin jongvolwassenen opereren. Dit betekent dat je als werkgever begrijpt dat deze groep met vallen en opstaan leert. En dat mentale uitdagingen daarbij horen. Maak duidelijk dat fouten maken mag. Het gaat erom hoe je er vervolgens mee omgaat en daarvan leert. Zoals prioriteiten stellen en flexibel omgaan met stress. Wees een mentor als je dit kunt. En draag uit dat het normaal is om soms te worstelen. Maar dat je er ook weer bovenop zult komen.’
Zo help je medewerkers mentaal in balans te blijven
Medewerkers hebben het vaak erg druk. Een drukke baan, een druk gezin, of misschien zorgen ze in hun vrije tijd wel voor hun ouder wordende ouders. En dan ook nog die drukke sociale agenda. Soms wordt het dan te veel. En dat merk je als werkgever natuurlijk ook. Kijk eens op de Mentaal in balans-pagina voor werkgevers. Hier geven psycholoog Thijs Launspach en filosoof Lammert Kamphuis verrassende en inspirerende tips over stress en een ontspannen leven. En je vind er een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies.