Zo ondersteunen we onze mantelzorgers bij VGZ
In Nederland zijn er ruim 2 miljoen mensen die hun baan combineren met een mantelzorgtaak. Dus ook binnen jouw en onze organisatie. Mantelzorgers vervullen een belangrijke taak in onze samenleving. Ze zijn onmisbaar. En juist daarom vindt VGZ het belangrijk om ze te ondersteunen waar mogelijk. Dat blijkt nog best een uitdaging. Want hoe weet je wie mantelzorger is? En waar help je ze het meest mee? We delen graag onze aanpak, leerpunten en droom met jou, als HR-professionals onder elkaar.
Breng mantelzorgers in beeld
Voordat je mantelzorgers binnen de organisatie kunt ondersteunen, moet je ze eerst leren kennen. Bij VGZ hebben we daar al best wat stappen in gezet. In 2017 heeft Stichting Werk&Mantelzorg een onderzoek voor ons gedaan. Met een 0-meting onderzochten ze hoeveel medewerkers binnen onze organisatie mantelzorgtaken hebben. En – misschien nog wel belangrijker – hoe zij die combinatie van werk en zorg ervaren.
Ook hadden we vorig jaar een speciale actie om onze mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Én er weer meer in beeld te krijgen. Op de dag van de mantelzorg hebben we zoveel mogelijk mantel-zorgende collega’s een persoonlijk kaartje met cadeautje gestuurd. We deden ook een uitvraag bij leidinggevenden en een oproep op ons intranet. Dat zorgde voor een verdubbeling van het aantal namen: we hebben nu ruim 100 mantelzorgers in beeld.
Wat weten we over onze mantelzorgers
We krijgen dus een steeds beter beeld van de mantelzorgers binnen onze organisatie. De ene mantelzorger is de andere natuurlijk niet. Toch zien we deze punten vaak terugkomen:
- Collega’s die mantelzorger zijn, doen dat vooral uit liefde.
- Veel mantelzorgers zien zichzelf niet altijd als mantelzorger, wat het extra lastig maakt om ze in beeld te krijgen
- 17% van de medewerkers die mantelzorgtaken combineert met werk, ervaart dit als zwaar.
- De waardering die ze krijgen – vanuit hun omgeving of bijvoorbeeld de werkgever – vinden ze fijn. Maar tegelijkertijd blijven ze vaak ook liever uit de spotlights.
Zo ondersteunt VGZ mantelzorgers
Een persoonlijke kaartje op de Dag van de Mantelzorg is leuk. Maar dat maakt je natuurlijk nog geen ‘mantelzorgvriendelijke werkgever’. In onze cao hebben we verschillende punten opgenomen die het voor de mantel-zorgende collega’s nét wat makkelijker maken.
- Denk aan ‘calamiteitenverlof’ voor de eerste opvang bij onverwachte omstandigheden of ‘kortdurend verlof’.
- Is er langer verlof nodig omdat een naaste langdurig ziek is? Dan kan een collega gebruik maken van ‘langdurend verlof’ of ‘bijzonder verlof’.
- En een extra sympathieke regel in onze ogen: een collega kan bovenwettelijke verlofuren doneren aan een medewerker die mantelzorger is.
Er zijn natuurlijk ook situaties waarbij verlof niet de beste optie is. Een tijdje je taken aanpassen kan soms een goede oplossing zijn. Of bijvoorbeeld tijdelijk minder uren per week werken.
Carin van Aalderen (links): HR-Expert & Gerrie Wouters (rechts): Expert Arbeidsvoorwaarden over hoe zij mantel-zorgende VGZ-collega's zo goed mogelijk proberen te ondersteunen.
Meer inspiratie om je medewerkers te ondersteunen
Tips voor werkgevers
Het effect van slaap tekort
Apps voor mantelzorgers
Een keer verder praten?
Wil je meer weten over hoe we bij VGZ onze mantelzorgers ondersteunen? Of misschien wel je aanpak delen? Samen staan we sterker, voor onze mantelzorgers. Want zij verdienen onze aandacht.