'We willen graag voorop blijven lopen op het gebied van vitaliteit'
Leonie Claassen, HR-adviseur bij Macaw Digital Partner.
Full service digital partner Macaw verzorgt al 25 jaar digital marketing, commerce, data analytics, AI, business applications, collaboration & modern workplace voor haar relaties. Zes jaar geleden startte het bedrijf een vitaliteitsprogramma dat medewerkers helpt om de beste versie van zichzelf te zijn - op het werk, maar ook daar buiten. Leonie Claassen, HR-adviseur bij Macaw: “We streven ernaar dat medewerkers aan het einde van de dag met meer energie naar huis gaan dan waarmee ze ’s ochtends binnenkomen.
De emotionele, fysieke en mentale batterij in balans
Het vitaliteitsprogramma is grondig opgezet. Uit onderzoek bleek dat de medewerkers van Macaw bovengemiddeld vitaal waren, maar dat er ook gezondheidsrisico’s waren. Eén op de acht medewerkers liep kans op een burn-out en één op de vijf medewerkers had last van slaapproblemen. Leonie: “De gemiddelde leeftijd is hier 36 jaar. Deze mensen zitten op de piek van hun carrière, en vaak ook met een jong gezin. Dus hoe manage je dat? Elke persoon heeft een emotionele, fysieke en mentale batterij. Je bent zo sterk als je zwakste batterij. Als één van de drie uit balans is, dan val je om.”
Nieuw pand: nieuwe energie
Bij de verhuizing naar een nieuw pand heeft Macaw de kansen gezocht om deze balans te ondersteunen. Rigoureus: bij het ontwerp van dit pand zijn vitaliteit en gezondheid centraal gesteld. Als je de lift uitkomt, voel je direct de energie. Er is veel lichtinval van alle kanten en er zijn tal van groene planten. De werkvloer is ruimtelijk en huiselijk. Je kunt je als medewerker terugtrekken in een ingerichte ontspanningsruimte (met een bed voor powernap) of een van de ingerichte ruimtes zoals de (stilte) bibliotheek of huiskamer. En in het centrale restaurant bereidt een heuse chefkok elke dag verse, gezonde maaltijden. Leonie: “We hopen mensen vol energie de dag door te helpen. Alles wordt zoveel mogelijk biologisch gemaakt, en er is veel keus.” Uiteraard wordt ook beweging gestimuleerd. Zo zijn er maar twee afvalpunten en een koffiepunt, zodat je als medewerker altijd moet lopen om iets weg te gooien of iets te drinken te halen. Ook stopt de lift niet op de 3e verdieping – de werkvloer. “Daardoor moet iedereen altijd een verdieping traplopen.”
Veel vrijheid, maar je moet het zelf doen
Om aandacht te geven aan de eigen ontwikkeling, werk-privébalans, persoonlijke ambities en passies, kansen en uitdagingen, krijgt elke nieuwe medewerker bij binnenkomst een people manager. Ook ga je zelf met je persoonlijke doelstellingen aan het werk. “Medewerkers waarderen deze aandacht, zijn heel open en krijgen ook veel vertrouwen. Daarnaast is er gelegenheid om met de bedrijfsarts of de psycholoog te praten. Dat faciliteren we als werkgever”, aldus Leonie. Al met al wordt er een omgeving gecreëerd waardoor je met meer energie naar huis kunt gaan dan waarmee je kwam. ”Dat klinkt mooi, maar je moet het wel zelf doen. We verwachten wel een inspanning. Je moet om kunnen gaan met de vrijheid die je hebt. Dus proactief je manager opzoeken en aangeven wat je wilt.”
Vitaliteitsprogramma
Macaw en VGZ delen eenzelfde visie op vitaliteit. Dit is ook de aanleiding voor Macaw om met VGZ in zee te gaan. Leonie: “We willen graag voorop blijven lopen op het gebied van vitaliteit. Het ging ons echt om de klik; om de keuze voor een partij die bij ons past. Inspirerend om te zien wat VGZ zelf doet om de vitaliteit van haar medewerkers te bevorderen.” Het vitaliteitsprogramma van Macaw bevat onder andere veel workshops die de medewerker helpen om de betere versie van zichzelf te worden. Met kleine stappen om steeds vitaler te werken. Met VGZ heeft Macaw workshops mindful walking georganiseerd, die intern goed werden gewaardeerd. Maar medewerkers ontplooien zelf ook initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van wielrennen of door mee te doen met Mud Masters.
Deze aanpak werkt. Collega’s geven aan zich beter te kunnen ontspannen. Medewerkers geven aan energie te hebben op en na het werk. Mensen slapen beter en voelen zich energieker. Deelnemers waarderen het programma bovendien gemiddeld met een 9 en 100 procent van de deelnemers raadt het ook een ander aan.
Tips van Leonie bij het opzetten van een vitaliteitsprogramma
- Begin met kleine stappen; stimuleer beweging. Haal bijvoorbeeld afvalbakken weg zodat mensen veel moeten lopen. Of zorg ervoor dat mensen hun bila’s of overleg buiten houden gedurende een wandeling.
- Creëer een omgeving waarin vitaliteit en gezond leven gestimuleerd wordt, maar laat de verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf.
- Probeer op gezonde voeding te letten, maar geef daarbij wél een keuze.
- Toon het effect van een gezondheidsinterventies als stoppen met roken, zonder de interventies te verplichten.
Ook partner in vitaliteit en gezondheid worden?
Ontdek hoe wij ook uw bedrijf en medewerkers vooruit helpen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Vraag vrijblijvend de mogelijkheden aan.