Medicijnkluisje Meds Safe voorkomt weggooien dure medicijnen

Elk jaar gooien we in Nederland voor 100 miljoen euro aan medicijnen weg, zonde! Maar dat verandert gelukkig. Maak kennis met het medicijnkluisje. Het kluisje voorkomt dat we superdure medicijnen moeten weggooien. En het kluisje is nu genomineerd voor Beste Tech-idee van 2021!

Medicijnkluisje mee naar huis

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg startte met het kluisje. Enkele patiënten kregen het mee naar huis.

Het kluisje heet de Meds Safe. In het kluisje zit een kostbaar medicijn. Het kluisje zorgt ervoor dat het medicijn precies de juiste temperatuur houdt. Heeft de patiënt het medicijn niet meer nodig? Of stopt de patiënt om een andere reden met het medicijn? Dan kan iemand anders het nog gebruiken. 

Beste Tech-idee van 2021

Het Beste Tech-idee van 2021 is een verkiezing van het magazine KIJK. Je vindt alle genomineerden op kijkmagazine.nl/tech2021. De stembus is inmiddels gesloten.

Zo werkt het medicijnkluisje

Bij een druk op de knop, komt er 1 tablet uit het kluisje. De rest van de medicijnen houdt de juiste temperatuur. Zo blijven de veiligheid en kwaliteit van het medicijn goed. En kunnen tabletten die over blijven, weer terug naar de apotheek. Die kan ze opnieuw uitgeven aan een andere patiënt. 

1500 gram

Het medicijnenkluisje is 16 centimeter breed, 12 centimeter hoog en 26 centimeter lang. Het weegt bijna 1500 gram. Het ziekenhuis gebruikt het kluisje voorlopig alleen voor een medicijn tegen kanker.

Proef met hulp van VGZ

De firma ReMediZ ontwikkelde het kluisje. En deed dat met hulp van VGZ. Het medicijnkluisje is voorlopig nog een proef.  

'Wij geloven hierin'

“Wij willen laten zien dat er een manier is om dit soort verspilling tegen te gaan." Dat zegt beleidsontwikkelaar Nadine The van VGZ. “We geloven hierin. En willen dat met dit project bewijzen. Door de huidige wetten moeten we de farmaceutische bedrijven betalen voor dit soort verspilling. Hier kunnen we andere zorg van betalen.”

Medicijnen die over zijn kunt u inleveren bij uw apotheek of de milieustraat.
Heb je zelf oude medicijnen of medicijnen over? Voorkom dat resten ervan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt oude medicijnen terugbrengen naar uw apotheek. Of lever ze in bij de milieustraat van uw gemeente. Spoel ze liever niet door de gootsteen of wc!
scroll naar beneden

 

'Spoel maar door de wc'

Een van de bedenkers is ondernemer Hans van Rooij van ReMediZ. Hij kreeg het idee toen zijn schoonmoeder ziek was. Toevallig zag hij op het doosje de prijs van haar pillen: € 3.000. Maar de arts veranderde de behandeling. En de pillen waren niet meer nodig. ‘Druk maar uit de strip. En spoel ze door de wc’, zei de arts. Daar wilde Hans van Rooij iets tegen doen.

Verlengstuk van de apotheek

“Dit is eigenlijk een verlengstuk van de apotheek”, aldus Van Rooij, “Hiermee houd je ongebruikte medicijnen goed. En kan de apotheek ze opnieuw uitgeven.”

Meer oplossingen

Er zijn Nederland meer oplossingen bedacht om verspillen van medicijnen te voorkomen. Zo is het Radboudumc in Nijmegen bezig met een bewaarzak voor medicijnen. Daarin zit een chip. Deze zorgt voor de juiste temperatuur. Ook de bewaarzak houdt dure medicijnen tegen kanker goed.

40 procent minder verspilling

Eerder onderzoek liet zien dat dit soort oplossingen wel 40 procent verspilling van geneesmiddelen tegen kunnen gaan.

Voor een duurzame en betaalbare zorg

VGZ ondersteunt dit soort ideeën. Ideeën waarmee de zorg duurzaam en betaalbaar blijft. Het is toch zonde om iets weg te gooien! Zeker als we er met z'n allen voor betaald hebben. Medicijnen een tweede leven geven is juist een kans. Een kans om de zorg betaalbaar te houden. En duurzaam natuurlijk.

Bekijk wat VGZ meer doet op weg naar een duurzame zorgverzekeraar.