Welkom op onze pagina over digitale toegankelijkheid. Hier ontdek je waarom dit zo belangrijk is, best practices en de richtlijnen. Uiteraard lees je ook welke tools je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je digitale inhoud voor iedereen toegankelijk is.
Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?
Digitale toegankelijkheid is van cruciaal belang. Hieronder vind je drie redenen waarom het een prioriteit moet zijn:
Een toegankelijke digitale ervaring zorgt ervoor dat mensen met verschillende beperkingen volledig kunnen deelnemen aan het online leven.
Digitale toegankelijkheid is steeds meer een wettelijke vereiste en toont ethische betrokkenheid bij het creëren van een inclusieve samenleving.
Digitale toegankelijkheid leidt tot een betere gebruikerservaring voor iedereen, wat leidt tot tevredenheid en loyaliteit van gebruikers.
Digitale toegankelijkheid biedt tal van voordelen voor zowel gebruikers als organisaties. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen uitgelicht:
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Digitale toegankelijkheid is essentieel voor het bereiken van gebruikers met verschillende beperkingen. Hieronder zie je een overzicht van enkele veelvoorkomende beperkingen en het geschatte aantal Nederlanders dat ermee te maken heeft:
Hieronder vind je een aantal nuttige tips om digitale toegankelijkheid te verbeteren:
Beweeg de tips van links naar rechts
Een duidelijke structuur met juiste koppen (h1, h2, h3, etc.) helpt gebruikers om de inhoud gemakkelijk te begrijpen en te navigeren. Hier zijn enkele tips:
Beschrijvende alternatieve tekst voor afbeeldingen zorgt ervoor dat gebruikers met visuele beperkingen de inhoud begrijpen. Hier zijn enkele tips:
Goed kleurgebruik en voldoende contrast verbeteren de leesbaarheid van de inhoud. Hier zijn enkele tips:
Maak formulieren en andere interactieve elementen goed bruikbaar voor alle gebruikers. Hier zijn enkele tips:
Het Drempelvrij Keurmerk is een certificering die wordt toegekend aan websites die voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) en bevorderen de toegankelijkheid van digitale inhoud voor mensen met beperkingen.
Om het Drempelvrij Keurmerk te behalen, moeten websites worden geauditeerd door erkende audit-instanties. Enkele voorbeelden van deze instanties zijn Stichting Accessibility en Cardan Technobility.
Hoe doe je dat nu precies? Doe de check!
Stel ons je vraag en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.