Maakte je het afgelopen jaar kosten omdat je ziek was of zorg nodig had? Dan mag je in sommige gevallen zorgkosten aftrekken bij je belastingaangifte. We leggen graag uit waar je op moet letten.
Tip! Download de VGZ app. Voor een overzicht van je zorgkosten.
Kun je de kosten voor een bril, de tandarts, de fysiotherapeut of medicijnen aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting? En hoe zit dat met hulpmiddelen, zoals een rollator of incontinentiemateriaal? Welke zorgkosten aftrekbaar zijn, hangt bijvoorbeeld af van:
Kosten voor bepaalde behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen of vervoerskosten kunnen aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld als ze niet door ons vergoed worden. En niet onder je eigen risico vallen. Op de site van de Belastingdienst zie je welke kosten aftrekbaar zijn. En welke voorwaarden er gelden.
Om geld terug te krijgen, moeten de zorgkosten boven een bepaald bedrag komen. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte ervan is afhankelijk van je inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe groter de kans dat je een bedrag kunt terugkrijgen.
Gebruik hiervoor het overzicht van de Belastingdienst.
Je vindt een overzicht van je zorgkosten in de VGZ app en op Mijn VGZ. Er is een handige filter voor het jaar waarover je aangifte doet. En ook voor 'eigen kosten'. Bekijk jouw zorgkosten overzicht.
Tip: ontvang je soms direct rekeningen van je zorgaanbieder? Deze rekeningen staan niet in het overzicht van VGZ, maar zijn misschien wel aftrekbaar. We adviseren je om ook die rekeningen te controleren.
Als je de aangifte online doet, dan wordt automatisch berekend hoeveel zorgkosten je mag aftrekken.
De Belastingdienst kan je vragen om een bewijs van de zorgkosten te laten zien. Daarom raden we je aan om rekeningen of bankafschriften van de zorgkosten te bewaren.
Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen. Wil je nog meer weten? Dan vind je op de website van de Belastingdienst betrouwbare informatie.
Nee dat mag niet. Zorgkosten die onder het eigen verplicht of vrijwillig eigen risico vallen zijn niet aftrekbaar.