Zorgtips vóór je vakantie

De vakantie begint vaak al met de voorpret. Reisgidsen lezen, websites bezoeken, tips verzamelen, de route uitstippelen. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Denk je ook aan een reisverzekering en vaccinaties? En mogen je medicijnen mee naar het buitenland? Met onderstaande informatie ga je goed voorbereid op reis.

  • Ga je op vakantie naar het buitenland? Download de VGZ app en vergeet nooit meer je zorgpas. Hier vind je ook de European Health Insurance Card (EHIC). De EHIC laat je zien bij zorg in Europa. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij ons. De EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

    Wij sturen niet meer automatisch een plastic pas.

    Heb je zorg in het buitenland nodig? Of accepteert een zorgverlener de zorgpas in de app niet? Bel dan altijd direct onze alarmcentrale (uitgevoerd door de ANWB) +31 40 297 55 50.

  • Buitenlandverklaring

    Ga je op vakantie naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika of Iran? Dan heb je een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee toon je aan dat je tijdens je verblijf verzekerd bent voor medische kosten. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor je reis bij ons aan.

    Verzekeringsbewijs in overige landen

    In de meeste landen is het tonen van de zorgpas voldoende. De zorgpas heb je altijd bij de hand in de VGZ app. Je hebt in andere landen dan hierboven genoemd geen extra verzekeringsbewijs nodig.

    Langer dan 2 maanden op reis

    Ga je op vakantie naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Montenegro, Tunesië, Turkije of Servië? Én blijf je daar langer dan 2 maanden? Dan heb je een 111 formulier nodig voor onverwachte spoedeisende zorg. Dit is alleen als je langer dan 2 maanden in het land bent. Je hoeft het 111 formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het voor je op het moment dat je zorg nodig hebt. Bel dan direct onze alarmcentrale (uitgevoerd door de ANWB) +31 40 297 55 50

    Heb je zorg in het buitenland nodig? Of heb je vragen over zorg als je op reis bent? Bel dan altijd eerst onze alarmcentrale (uitgevoerd door de ANWB) +31 40 297 55 50.

  • Dan heb je het telefoonnummer altijd bij de hand. Bel ons altijd als je zorg nodig hebt in het buitenland en niet kunt wachten tot je weer thuis bent. Het telefoonnummer van onze alarmcentrale (uitgevoerd door de ANWB) is: +31 40 297 55 50. Wij staan 24 uur per dag 7 dagen in de week voor je klaar. Ook als je twijfelt of vragen hebt over vergoedingen tijdens je reis is het verstandig om contact met ons op te nemen. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

  • Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent met de juiste vaccinaties en medicijnen. Vraag vooraf advies hoe je je kunt beschermen tegen ziektes, zodat je zorgeloos van je vakantie kunt genieten. Sommige vaccinaties hebben een inwerkingstijd. Controleer daarom ruim van tevoren of en welke vaccinaties en preventieve medicijnen nodig zijn voor je vakantie via Reisprik.nl of Vaccinatiepunt.nl.

    Heb je een aanvullende verzekering bij VGZ? Dan krijg je een vergoeding voor vaccinaties. Vaccinaties werken vaak een aantal jaar. Weet je al lang van te voren waar je naartoe gaat? Maak dan nu al een afspraak bij je in de buurt. Of laat iemand met de vaccinatie bij je thuis komen op het moment dat het jou uitkomt.

  • Gebruik je medicijnen? En vallen deze onder de Opiumwet? Bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers of medicijnen tegen ADHD. Dan heb je in sommige landen een medische verklaring nodig bij de douane. Je arts of apotheker kan je vertellen of je een medische verklaring nodig hebt voor het meenemen van de medicijnen. En hoe je deze aanvraagt. Op de website van het CAK vind je de Medicijnen mee op reis-hulp. Zo weet je precies welke medicijnverklaring jij nodig hebt. 

    Bij je apotheek kun je een overzicht vragen van de medicijnen die je gebruikt. Handig als je tijdens je vakantie naar een dokter of apotheek moet. Dan heb je gelijk alle gegevens over je medicatie en bijvoorbeeld allergieën bij de hand.
  • Het kan gebeuren dat je naar het ziekenhuis moet tijdens je vakantie. Bekijk van tevoren alvast de vergoedingen voor zorg in het buitenland. Zo voorkom je financiële verrassingen als je onverwacht tijdens je vakantie naar het ziekenhuis moet.

    Heb je geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een reisverzekering met medische dekking af. Zo heb je een uitgebreide en hoge dekking voor medische kosten in het buitenland. Ga je diepzeeduiken, wildwatervaren of paragliden? Dan raden we een extra reisverzekering van harte aan.

  • De basisverzekering vergoedt verzekerde medische kosten tot het bedrag dat in Nederland standaard is. Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking vergoedt de rest. Heb je geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een goede reisverzekering af om hoge medische kosten in het buitenland te voorkomen. Dan ben je ook gelijk verzekerd tegen schade en diefstal.

    Let op!
    In sommige landen is de zorg een stuk duurder dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, Canada en landen in Zuid-Amerika, maar ook Zwitserland, Spanje en Turkije. Sluit daarom een reisverzekering af als je niet aanvullend verzekerd bent. Voor zorg in het buitenland geldt het eigen risico.


Bekijk ook de andere tips

Zorgtips tijdens je vakantie

Tips tijdens uw vakantie

Zorgtips na je vakantie

Zorgtips na uw vakantie
Goed voorbereid op reis met de Reisverzekering van Univé

Met onze zorgverzekering ben je verzekerd van goede zorg in Nederland. Maar in het buitenland worden niet altijd alle kosten vergoed. Een doorlopende reisverzekering kan daarom handig zijn. Bijvoorbeeld van onze partner Univé. Vanaf € 5,27 per maand met vergoedingen voor:

  • Hulp & Vervoer
  • Bagage & geld tot €2.500 p.p.
  • Medische kosten
  • Ongevallendekking
  • Werelddekking