Ben je zwanger? Je lichaam weet meestal precies wat het moet doen. Maar je leefstijl heeft wel invloed op je baby. Gezond leven helpt bij het krijgen van een gezonde baby.
Verder is het nodig om een aantal dingen te regelen voor de geboorte van de baby. Hieronder vind je handige informatie en tips. Ook lees je welke mogelijkheden en vergoedingen jouw zorgverzekering biedt.
Tips
Informatie en apps
Video's
Programma's
Zorgverzekering
Zorgvernieuwing
Hoe jij leeft, heeft invloed op de gezondheid van je baby. De eerste weken van de zwangerschap zijn hierbij extra belangrijk.
Maar soms weet je pas na 5 of 6 weken dat je zwanger bent. Daarom is het belangrijk al gezond te leven als je zwanger wilt worden. Hoe je dat kunt doen, lees je op AH Leefstijl.
Misschien heb je het al eens gehoord tijdens je zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur in te nemen. Doe dat in elk geval tot de 10e week. Want dat vergroot de kans op een gezond kindje.
Slik daarom in deze periode elke dag foliumzuur. De juiste hoeveelheid is volgens Thuisarts.nl: 0,4 milligram per dag.
Je koopt foliumzuur bij een drogist of apotheek.
Ook belangrijk tijdens de zwangerschap is vitamine D, tijdens de hele zwangerschap. Dit is nodig voor de groei van de botten van je baby. Je koopt vitamine D bij de drogist of apotheek.
Let op! Slik in deze periode geen multi-vitamine-pil. In multi-vitamine-pillen zit meestal ook vitamine A. Te veel vitamine A is niet goed voor je baby.
Ben je zwanger en heb je vragen of twijfel over je gezondheid? Of gebruik je misschien medicijnen? Overleg dan met je huisarts of verloskundige.
Dat geeft je duidelijkheid. Dat is fijn. En het draagt misschien ook bij aan de gezondheid van je baby.
Weet je dat goede slaap de sleutel is tot een gezonde zwangerschap, voor jou én je baby?
Benieuwd hoe het precies zit? Je vindt hieronder een video van neurowetenschapper en internationaal bekend slaapexpert Els van der Helm.
Els vertelt hierin over slapen tijdens de zwangerschap. Zij geeft je ook tips om beter te slapen.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Wil je nog meer slaaptips? Bekijk dan ook de andere video’s met Els over slapen.
Rond de zwangerschap kun je allerlei emoties hebben. Dat is heel normaal. En je kunt zelf veel doen om mentaal gezond te blijven.
Je vindt hieronder een video met psycholoog Hanneke Dongelmans van de praktijk Psyche & Zwangerschap. Zij vertelt over mentale gezondheid tijdens de zwangerschap.
Hanneke geeft je tips, die je hierbij kunnen helpen. Ook besteedt zij speciaal aandacht aan je partner, bijvoorbeeld een (aanstaande) vader. Want net als bij de moeder heeft de zwangerschap invloed op hoe je partner zich voelt.
Beweeg de opties van rechts naar links
Hoe bereid je je het best voor? Waar ga je bevallen? En wat vind je belangrijk tijdens je bevalling? En voor daarna? Wil je bijvoorbeeld borstvoeding geven? Je kunt in een geboorteplan opschrijven wat jij wilt. Dat is handig voor jezelf én de zorgverleners die je helpen tijdens je bevalling. Je vindt dit bij 'Alles over zwanger'.
De ZwApp is een medische app, die stap voor stap met je mee gaat in je zwangerschap. En zelfs daarna, tot in de kraamtijd. Je vindt in de app deskundige informatie en adviezen, bijvoorbeeld over foliumzuur, roken, drugsgebruik en voeding. De app is ontwikkeld door zorgprofessionals.
Luister de aflevering ‘Laatste loodjes’ van de Kansrijke Start podcast 1000 dagen, 1000 vragen. Je hoort dan alles over de laatste fase van je zwangerschap.
Bij kraamzorg krijg je thuis een kraamhulp. De kraamhulp leert je zorgen voor het kindje. Ook let de kraamverzorgende op de gezondheid van jou en je kindje, met bijvoorbeeld dagelijkse medische controles en goede hygiëne om infecties te voorkomen.
Je hebt recht op 24 uur kraamzorg. Per dag krijg je minimaal 3 uur kraamzorg. Zijn er extra uren nodig? Misschien kan de verloskundige extra uren kraamzorg regelen op basis van het LIP (Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg). Dat kan alleen als dat echt nodig is.
De zorgverzekeraars hebben de ‘zorgplicht’ voor kraamzorg. Dit betekent dat zij er alles aan moeten doen om te zorgen dat verzekerden kraamzorg krijgen. Dat is niet altijd makkelijk, want er is een tekort aan kraamhulpen.
De afgelopen jaren zijn daarom afspraken gemaakt met bijvoorbeeld kraamzorgorganisaties over de kraamzorg die nodig is. In sommige delen van Nederland kun je voor kraamzorg naar een kraamhotel gaan, zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is.
Tip! Schrijf je op tijd in voor kraamzorg, uiterlijk in de 20e week van de zwangerschap. Dat moet je altijd zelf doen.
Het klopt dat er soms een tekort is aan kraamzorg. Ben je bij ons verzekerd, dan gaan wij voor je op zoek naar een kraamzorgorganisatie waar jij je wél in kunt inschrijven. Neem hiervoor contact op.
Heb je geen zorgverzekering bij VGZ? Neem dan contact op met je eigen zorgverzekeraar. Deze kan je dan verder helpen.
Belangrijk! Schrijf je voor kraamzorg niet dubbel in. Want dan hou je een kraamzorgplek bezet voor iemand anders die kraamzorg zoekt. Ook kan het zijn dat je een boete krijgt als je je wel hebt ingeschreven maar geen gebruik maakt van de kraamzorg.
Of je ook nog zorg thuis krijgt, nadat je kindje in het ziekenhuis in een couveuse heeft gelegen, hangt af af van je aanvullende verzekering.
Kijk daarom bij de vergoeding van de aanvullende verzekeringen.
Heb je geen zorgverzekering bij VGZ? Kijk dan bij de vergoedingen van je eigen zorgverzekeraar.
Is het kindje jonger dan 10 dagen? Dan is er 13 uur recht op kraamzorg. Daarnaast kan de verloskundige als dat nodig is, nog extra uren kraamzorg mogelijk maken op basis van het LIP (Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg).
Is dit aantal uren kraamzorg niet genoeg, omdat het kindje bijvoorbeeld medische problemen heeft? Dan biedt de aanvullende verzekering soms ook nog vergoeding voor extra uren kraamzorg.
Heb je geen zorgverzekering bij VGZ? Kijk dan voor vergoeding voor extra uren kraamzorg bij je eigen zorgverzekeraar.
Heb je al wel eens aan mindfulness gedacht om lekker te ontspannen tijdens je zwangerschap?
De VGZ Mindfulness Coach is uitgebreid met een nieuw programma: ‘Mindful zwanger’. De naam zegt het al: een programma speciaal voor zwangere vrouwen.
En natuurlijk vinden partners ook verschillende programma’s in de VGZ Mindfulness Coach, waarmee zij kunnen ontspannen of juist weer even kunnen opladen.
Een bevalling heeft invloed op je bekkenbodem en -spieren. Dat kan leiden tot ongewenst urineverlies. In de VGZ Soepel en Sterk Coach app vind je daarom het programma ‘Sterkere bekken’. Met dit programma doe je oefeningen voor het versterken van je bekkenbodem. Hiermee kun je klachten voorkomen. Het programma is gratis voor iedereen.
Ben je zwanger? Blijven roken is dan geen goed idee. Overleg daarom altijd met jouw huisarts of verloskundige wat je het beste kunt doen. Mogelijk kunnen ze je helpen met een aanpak die werkt voor jou.
Ben je zwanger, dan is het belangrijk dat je een aantal dingen regelt. Die hebben we voor je op een rij gezet in een stappenplan. Bijvoorbeeld het vinden van een verloskundige en het aanvragen van een kraampakket.
In Deventer steunen we een zorgvernieuwing voor vrouwen met een groot risico op problemen bij de zwangerschap. Deze vrouwen kunnen hier zelf thuis af en toe een CTG-scan maken.
CTG betekent ‘cardiotocogram’. Met een CTG-scan meet je de hartslag van je ongeboren kindje. Je krijgt daarvoor een apparaatje mee naar huis.
Een CTG-scan thuis maken betekent: je hoeft hiervoor niet steeds naar het ziekenhuis. Dat is makkelijk en kost dus ook veel minder tijd.
Meer weten over deze zorgvernieuwing? Download de pdf.
In Nijmegen steunen we een slim idee, waarbij een vrouw na een keizersnede snel uit het ziekenhuis weg mag en thuis kan herstellen.
Want als alles verder goed is, mogen vrouwen in dit ziekenhuis na een bevalling snel naar huis. En thuis herstellen in je eigen omgeving is vaak wel zo fijn.
Is er later toch wat aan de hand, bijvoorbeeld een ontsteking, dan is er natuurlijk meteen weer zorg beschikbaar. Meer weten over dit slimme idee? Download de pdf.