Je hebt een kinderwens en je wilt zwanger worden. Dan kun je zelf veel doen om je vruchtbaarheid te vergroten. Zodat de kans toeneemt dat je zwanger wordt.
Hieronder vind je handige tips en informatie. En programma’s die je helpen om te gaan met de onzekerheid die je in deze periode kunt ervaren. Ook lees je welke mogelijkheden en vergoedingen de zorgverzekering je biedt.
Tips
Informatie
Video's
Programma's
Zorgverzekering
Wat helpt om zwanger te worden, is gezond leven. Want weet je dat 25 tot 30% van de vruchtbaarheidsproblemen te maken heeft met leefstijl? Dit geldt voor vrouwen én mannen.
Wil je zwanger worden, drink dan geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs. Zorg ook voor een gezond gewicht. Want dat vergroot de kans dat je zwanger wordt. Op AH Leefstijl vind je meer informatie.
De kans dat je zwanger wordt, wordt elk jaar kleiner. Ben je vrouw, dan neemt na je 30e levensjaar je vruchtbaarheid langzaam af.
Wil je weten hoe groot je kans is dat je zwanger wordt in het komende jaar? Tenminste, als je géén voorbehoedsmiddelen neemt, zoals een condoom of de pil? Ga dan naar een verloskundige voor een preconceptie consult. Die kan jou over je persoonlijke situatie adviseren en je vertellen hoe groot jouw kans is op zwangerschap.
Je weet misschien dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap foliumzuur in te nemen, tot de 10e week. Want dat vergroot de kans op een gezond kind.
Maar weet je dat het ook belangrijk is om dit al vóór de zwangerschap te doen, als je zwanger wilt worden? Slik ook dan al elke dag foliumzuur. Volgens Thuisarts.nl is dat 0,4 milligram per dag.
Je koopt foliumzuur bij een drogist of apotheek.
Ben je in het verleden (ernstig) ziek geweest? Twijfel je of het wel verstandig is om zwanger te worden? Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je huisarts. Doen!
Wil je meer weten over zwangerschap en wat dit allemaal inhoudt? Vraag dan om advies aan een verloskundige. Je kunt hier al terecht voor een consult vóórdat je zwanger bent. Een verloskundige vind je via de Zorgzoeker.
Weet je dat goede slaap de sleutel is tot een gezonde zwangerschap, voor jou én je baby?
Benieuwd hoe het precies zit? Je vindt hieronder een video van neurowetenschapper en internationaal bekend slaapexpert Els van der Helm.
Els vertelt hierin over slapen tijdens het hebben van een kinderwens, dus vóór de zwangerschap. Zij geeft je ook tips om beter te slapen.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Wil je nog meer slaaptips? Bekijk dan ook de andere video’s met Els over slapen.
Rond de zwangerschap kun je allerlei emoties hebben. Dat is heel normaal. En je kunt zelf veel doen om mentaal gezond te blijven.
Je vindt hieronder een video met psycholoog Hanneke Dongelmans van de praktijk Psyche & Zwangerschap. Zij vertelt over mentale gezondheid tijdens het hebben van een kinderwens, dus vóór de zwangerschap.
Hanneke geeft je tips, die je hierbij kunnen helpen. Ook besteedt zij speciaal aandacht aan je partner, bijvoorbeeld een (aanstaande) vader.
Beweeg de opties van rechts naar links
De zwangerschap is een periode met allerlei gebeurtenissen en emoties. Hoe ga je daar zo goed mogelijk mee om? Het programma Stressles van Therapieland helpt je hierbij. Je krijgt tips om stress bij jezelf te herkennen en te verminderen. Dat is fijn voor jezelf én voor je baby.
Het programma bieden we nu tijdelijk GRATIS aan voor de eerste 500 gebruikers! Op = op.
‘Slimmer zwanger’ is een programma dat jou en je partner coacht om je voeding en leefstijl te verbeteren. Belangrijk, want dit vergroot de kans dat je zwanger wordt.
Het programma is gemaakt door Erasmus Medisch Centrum, een groot ziekenhuis in Rotterdam. Ook is het in de praktijk getest. Met een mooi resultaat: ‘Slimmer zwanger’ is bewezen effectief!
Het programma duurt 26 weken. Normaal kost het € 29,95 voor 2 personen.
Via VGZ is het programma nu tijdelijk GRATIS voor de eerste 150 gebruikers! Gebruik bij het inschrijven de code VGZ2025.
Wil je zwanger worden? Blijven roken is dan geen goed idee, want dit kan bijvoorbeeld je hormonen beïnvloeden. Overleg daarom met jouw huisarts of verloskundige wat je het best kunt doen. Mogelijk stellen zij jou een behandeling voor die je helpt om te stoppen met roken.
Heb je een behandeling of misschien wel een operatie nodig om je vruchtbaarheid te vergroten? Dan is het goed om te weten dat de zorgverzekering hiervoor vergoedingen biedt.