Een hele nieuwe fase in je leven is aangebroken Natuurlijk is het ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan jezelf, zodat je goed herstelt van de zwangerschap en de bevalling. En jij en je baby een gezonde start maken.
Hieronder vind je handige tips en informatie. Ook lees je welke mogelijkheden en vergoedingen de zorgverzekering je biedt.
Tips
Informatie en apps
Video's
Programma's
Zorgverzekering
Zorgvernieuwing
Zorg na de bevalling goed voor jezelf en je baby. Door gezond te eten, genoeg te rusten en regelmatig te bewegen. Vermijd alcohol, roken en drugs, zodat je optimaal herstelt en je baby een goede start krijgt. Dat helpt natuurlijk ook bij het genieten van deze bijzondere periode!
Je vindt meer informatie over gezond leven na de bevalling op AH Leefstijl.
Natuurlijk: er komt veel op je af, je baby heeft je nodig, je moet dingen regelen. Maar jij bent er ook nog. En na de bevalling kun je veel emoties ervaren, positieve en negatieve. Het is niet altijd een roze wolk. ‘Baby blues’ is heel normaal. Veranderingen in je hormonen kunnen hierbij ook een rol spelen.
Geef ruimte aan je emoties. Geef jezelf ook de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Praat erover. En zoek hulp als je minder prettige gevoelens langer aan houden.
Dit geldt natuurlijk voor beide partners. Want voor je het weet, krijgt de baby alle aandacht. En vergeet je elkaar. Terwijl je allebei, maar ook samen, de tijd mag nemen om te wennen aan de nieuwe situatie.
Dat gaat niet altijd vanzelf. En dat kost tijd. Wees je hier in elk geval bewust van. Praat erover met elkaar. En neem tijd voor elkaar, hoewel dat misschien niet meevalt de eerste tijd. En wie weet kun je samen ook lachen om alle nieuwe ervaringen.
Slapen is in de eerste maanden met je baby vaak een uitdaging. Toch is goed slapen dan ook heel belangrijk.
Je vindt hieronder een video van neurowetenschapper en internationaal bekend slaapexpert Els van der Helm. Zij vertelt hierin over slapen na de geboorte van je baby. Ook geeft zij je tips om te slapen en rusten.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Wil je nog meer slaaptips? Bekijk dan ook de andere video’s met Els over slapen.
Rond de zwangerschap kun je allerlei emoties hebben. Dat is heel normaal. En je kunt zelf veel doen om mentaal gezond te blijven.
Je vindt hieronder een video met psycholoog Hanneke Dongelmans van de praktijk Psyche & Zwangerschap. Zij vertelt over mentale gezondheid na de bevalling.
Hanneke geeft je tips, die je hierbij kunnen helpen. Ook besteedt zij speciaal aandacht aan je partner, bijvoorbeeld een (aanstaande) vader. Want net als voor de moeder betekent de komst van een baby een grote verandering voor een partner.
Hoe verzorg ik mijn baby het best? Hoe geef ik borstvoeding? En hoe zorg ik dat ik genoeg melk heb voor de baby? Betrouwbare antwoorden op dit soort vragen vind je op Thuisarts.nl.
De kraamweek, de eerste maanden met je kindje, de jeugdgezondheidszorg… Onderwerpen die na de bevalling belangrijk voor je zijn. De podcast 1000 dagen, 1000 vragen van Kansrijke Start besteedt er aandacht aan.
Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op de bekkenbodem en -spieren. Het is belangrijk dat die goed herstellen. Want dat voorkomt dat je later klachten krijgt, zoals ongewild urineverlies of een verzakking.
Een bevalling heeft invloed op je bekkenbodem en -spieren. Dat kan leiden tot ongewenst urineverlies. In de VGZ Soepel en Sterk Coach app vind je daarom het programma ‘Sterkere bekken’. Met dit programma doe je oefeningen voor het versterken van je bekkenbodem. Dit kan klachten voorkomen. Het programma is gratis voor iedereen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan vlak na een bevalling. Wennen aan je baby, herstellen en dan soms ook nog minder goed slapen. Af en toe ontspannen is dan fijn. Dat kan met de VGZ Mindfulness Coach app. In de app vind je kortere en langere oefeningen voor allerlei momenten en situaties.
Geef je borstvoeding? Roken is dan geen goed idee. En sowieso niet bij kinderen. Dit kan voor problemen zorgen bij hun groei en ontwikkeling.
Dus rook je (weer)? Overleg dan altijd met jouw huisarts of verloskundige wat je het best kunt doen. Mogelijk stellen zij jou een behandeling voor.
Wil je borstvoeding geven? Maar lukt dit niet helemaal goed of ben je hier onzeker over? Dan kan een lactatiekundige je helpen met voorlichting en advies. Sommige aanvullende verzekeringen bieden hiervoor een vergoeding.
In Utrecht en Nieuwegein ondersteunen we een slim idee van ziekenhuizen die snelle hulp bieden bij een huilbaby. Deze hulp houdt in dat bij medische zorgen een kinderarts binnen 3 dagen het kindje onderzoekt. Als dat nodig is, krijgt het gezin daarna begeleiding thuis.
Deze hulp kan ervoor zorgen dat een huilbaby niet hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Huilbaby’s kunnen voor veel stress zorgen. Met hulp thuis hoeven de ouders niet steeds naar het ziekenhuis. Dat is prettiger voor de ouder(s) én voor de baby. Meer weten over dit slimme idee? Download de pdf.