Nederlanders zijn zoetekauwen. Dagelijks krijgen wij gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers binnen. Dat zijn 14 (!) suikerklontjes per dag. Wat doet suiker met ons lichaam? Zijn er goede vervangers voor suiker? En hoe kun je tóch de zoetekauw uithangen? We leggen 6 vragen aan Steffi Haazen, diëtist bij Zuiver Eten en de Mijn Leefstijlcoach app, waar je leuke en lekkere voedingsuitdagingen volgt om beter te eten.
‘Suikers zijn een vorm van koolhydraten. Koolhydraten geven het lichaam energie. Suikers zijn ‘snelle’ koolhydraten. Ons lichaam neemt ze heel snel op: ze komen snel in de bloedbaan, en je bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Je voelt dan een explosie van energie. Het nadeel is dat deze koolhydraten weer snel opgebruikt zijn. Je lichaam heeft dan weer nieuwe brandstof nodig.’
‘Suiker doet iets met je gevoel. Na een explosie van energie, de bekende sugar rush, ervaar je ook weer sneller een dip. Je voelt je dan futloos en krijgt trek; je lichaam laat jou weten opnieuw behoefte te hebben aan suikers, het liefst zo snel mogelijk. Daardoor ga je nog meer of te veel suiker eten. Je komt dus in een vicieuze cirkel. Op de lange termijn zorgt te veel suiker voor meer problemen. Nog even los van de schade aan het gebit, heb je bijvoorbeeld ook een verhoogd risico op overgewicht en aandoeningen zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.’
‘Dat smoothies goed zijn voor je gezondheid. Je kunt een smoothie best gezond maken. Blender er bijvoorbeeld groenten en zaden in mee. Zo zorg je voor een mooi samenspel tussen suikers, vetten en eiwitten. Zorg dat je de smoothie niet al te fijn pureert en eet 'm met een lepel. Zo komen de suikers zo langzaam mogelijk in je bloedbaan. Mijn advies blijft wel om fruit gewoon lekker op te eten. Je lichaam krijgt zo ook veel meer tijd om de suikers op te nemen. Als je een mandarijn pakt, haalt de partjes eruit en eet 1 voor 1 de partjes op. Je bent dan langer bezig dan dat je de mandarijnen uitperst in een glas en deze in een teug opdrinkt.’
‘Als diëtist zeg ik natuurlijk: kies zo min mogelijk voor producten met toegevoegde suikers. Focus op 3 maaltijdmomenten per dag waar langzame koolhydraten en groenten, fruit, vetten en eiwitten in zitten. En geef je spijsvertering tussen deze maaltijdmomenten rust om alles goed te verteren. Heb je toch zin in iets zoets? Zorg dat je het in combinatie eet met voedingsstoffen die langzamer worden opgenomen. Zo heeft het lichaam niet direct weer nieuwe koolhydraten nodig. Eet dus een suikerrijk product vlak na een vezelrijke lunch. Neem je iets zoets zoals fruit als tussendoortje? Pak er bijvoorbeeld een handjevol nootjes bij, waar vetten en voedingsvezels inzitten.’
‘Nee. Ons lichaam zit heel mooi in elkaar. Zodra je tong zoet proeft, wat het ook is, geven je hersenen een sein aan je lichaam om insuline aan te maken. Je lichaam denkt dat die zoete smaak ook betekent dat er calorieën in aantocht zijn, en gaat daarom hard aan het werk. Maar zoetstoffen bevatten geen calorieën en misleiden je systeem dus eigenlijk.’
Met welke challenge jij het best kunt starten hangt af van je situatie. De challenge Suikerbewuste tussendoortjes* is heel populair. Speciaal voor mensen die tussen de maaltijden iets minder willen snoepen, maar die toch weer in de verleiding komen. Wil je vooral 's ochtends of bij het avondeten minder suiker eten of drinken? Probeer dan eens een andere suikerbewuste challenge: Suikerbewust ontbijten, Minder suiker drinken of Toetjes zonder toegevoegde suiker.*’
* Let op: wil je een challenge volgen? Download dan eerst gratis de Mijn Leefstijlcoach app in de App Store of Google Play Store.
Steffi Haazen is diëtist bij Zuiver Eten en de Mijn Leefstijlcoach app. Haar passie is gezond en puur eten. Steffi weet alles over voeding en gezondheid. In de Mijn Leefstijlcoach app helpt zij jou als coach op weg in verschillende uitdagingen. Ze vertelt daarin hoe je lekker kunt eten met bijvoorbeeld minder zout, minder koolhydraten en glutenvrij.
Hoe maak je gezonde en lekkere maaltijden, die ook nog eens heel betaalbaar zijn? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je heerlijk eet, terwijl je op de kleintjes let. Diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen helpen jou met leuke tips en lekkere recepten. Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.
Beweeg de verzekeringen van rechts naar links
7 dagen challenge
Ontbijten zonder toegevoegd suiker is heel gezond. Het geeft je energie en zorgt ervoor dat je minder trek krijgt in tussendoortjes. Ga aan de slag met 7 heerlijke, suikerbewuste recepten van diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen.
Tags Voeding Leefstijl
Heb je het voornemen om minder te snoepen? Dat gaat je in deze challenge lukken! Je gaat jouw suikerrijke tussendoortjes vervangen door gezonde varianten. Diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen helpen je hiermee.
In een nagerecht zit vaak meer suiker dan je denkt. Daar valt dus veel te winnen. Toetjes zonder toegevoegd suiker zijn vaak net zo lekker. Ontdek 7 recepten voor heerlijke nagerechten van diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen.