Wist je dat jouw kind gratis naar de tandarts en mondhygiënist kan? Tot 18 jaar vergoeden we bijna alle tandartszorg voor kinderen. Je betaalt ook geen eigen risico. Dus geen onverwachte kosten. Hoe dat zit? Dat lees je hier. Mét tips van mondzorg expert Ingrid Lubach-Horstink om het gebit van jouw kind gezond te houden.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Het poetsen van de tanden van je kind is erg belangrijk. Maar misschien niet altijd even makkelijk. Daarom helpen we je met een aantal tips. Zodat het gebit van je kind gezond blijft. En het poetsen een gezellig(er) moment wordt of blijft.
Komt het eerste tandje van je kindje door? Dan kun je beginnen met poetsen. 1x per dag is genoeg. Gebruik een heel zachte tandenborstel of vingertandenborstel. En een klein beetje peutertandpasta met weinig fluoride.
Gebruik altijd dezelfde volgorde als je gaat poetsen. De 3B-methode is een handig ezelsbruggetje: binnenkant, buitenkant, bovenop. Je kan er beter bij als je kindje zijn/haar mond niet te ver opendoet. En vergeet niet het tandvlees te poetsen.
Beweeg de tips van rechts naar links
Is je kindje 2 jaar of ouder? Poets dan 2x per dag, 2 minuten lang. Gebruik hiervoor een beetje peutertandpasta. Ongeveer zo groot als een erwtje. En nog steeds een zachte kindertandenborstel.
Als je kindje 5 jaar of ouder is poets je nog steeds 2x per dag, 2 minuten lang. Maar nu gebruik je een erwtje fluoride tandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘junior’ of de leeftijd ‘5-12 jaar’.
De tanden van je kind poets je met een zachte tandenborstel. Dit mag ook met een elektrische tandenborstel. Houd de tandenborstel dan met 2 of 3 vingers vast. Zo voorkom je dat je te hard drukt.
Laat je kindje liggen tijdens het poetsen. Dat maakt jouw werk een stuk makkelijker. Ga bijvoorbeeld lekker op je bank zitten en leg het hoofd van je kind op jouw schoot.
Het is belangrijk om kinderen tot 10 jaar (na) te poetsen. Want voor zo’n jong kind is het vaak nog te moeilijk om goed te poetsen. Help daarom door achter je kind te gaan staan en dan te poetsen. En doe dit ook weer 2 minuten. Laat je kind zien hoe lang het poetsen duurt met een zandloper of kookwekker.
Het poetsen van de tandjes van je kind is niet altijd makkelijk. Maar probeer het altijd. Al poets je maar 1 tel. En lukt het een keertje niet? Dan komt er altijd een nieuwe kans. Bouw het langzaam op. Ligt het aan de tandenborstel? Doe dan wat tandpasta op je vinger en probeer het op die manier.
Nu weet je hoe je de tanden van je kind het beste kunt verzorgen en gezond houden. Maar naar de tandarts gaan is net zo belangrijk. Dit kan spannend zijn. Daarom vind je hier 10 tips om je te helpen je kind (vrolijker) in de tandartsstoel te krijgen.
Meer dan de helft van de mensen is bang voor de tandarts. Geef het daarom even aan bij je tandarts dat je het spannend vindt. Het is de taak van de tandarts om de angst weg te nemen. Bijvoorbeeld door te vertellen wat er gaat gebeuren. Laat dus vooral de tandarts vertellen en zeg zelf even niks.
Ga je zelf ook 2 keer per jaar naar de tandarts? Neem je kind dan zo vroeg mogelijk mee. Dat kan al vanaf het eerste tandje. Je kind ziet dan dat zo’n behandeling normaal is. Krijg je een pittige behandeling? Dan kun je je kind beter niet meenemen. Zo voorkom je dat je je kind bang maakt.
Ben je het zelf ook niet gewend om naar de tandarts te gaan? Geen probleem. Geef het even aan bij het maken van de afspraak. De tandarts kan daar dan rekening mee houden.
Lees met je kind boekjes over het bezoek bij de tandarts. Je kunt ook alvast tandartsje spelen. Koop een plastic mondspiegeltje en kijk in de mond van je kind. En laat ook je kind de tandarts zijn. Zo maak je er een spelletje van.
Zorg ervoor dat je kind weet dat een bezoek aan de tandarts heel normaal is. Geef voor een controle bijvoorbeeld geen cadeautje. Vaak krijgt het kind al een kleinigheidje van de tandarts/mondhygiënist.
Heb je meer (oudere) kinderen? Dan kun je ze eerst laten gaan. Zo ziet je kindje wat er van hem of haar verwacht wordt. En dat het bij broer of zus ook goed gaat.
Is je kind niet lekker of niet zichzelf? Dan kun je beter niet naar de tandarts gaan. Zorg ook voor rust. Zodat je kind rustig en zonder stress naar de tandarts gaat. Dus niet nog even snel voor zwemles naar de tandarts.
Tip: moet je afbellen? Kijk dan eerst even of je dit gratis kunt doen. Soms kost het geld als je op het laatste moment afbelt.
Probeer zelf ook zo rustig mogelijk te zijn bij de tandarts. Weet je van jezelf dat je het ook spannend vindt bij de tandarts? Kijk dan of er iemand anders met je kind mee kan.
De tandarts verwacht dat je kind in de stoel gaat zitten. En dat hij of zij in de mond van je kind mag kijken. Dan kan hij de controle goed doen. Daar zal je kind even aan moeten wennen. Dit kun je doen door je kind bij jou op schoot te nemen op de stoel.
Je kunt ook vooraf aan de tandarts vragen of hij in stapjes de controle kan doen bij je kind. Vaak begint de tandarts dan met het tellen van de tanden en kiezen.
Kinderen geloven veel. Let daarom op met wat je zegt. Doe geen uitspraken die de tandarts of mondhygiënist niet kan waarmaken. Zeg bijvoorbeeld niet: "De tandarts of mondhygiënist gaat alleen maar kijken". Dat weet je nog niet. De tandarts geeft zelf aan wat er gaat gebeuren. En probeer woorden als pijn, bloed, spuit of boor niet te gebruiken.
De informatie en tips die je op deze pagina leest hebben we samen met Ingrid Lubach-Horstink gemaakt. Zij is een mondzorgprofessional (mondhygiënist, kindertandverzorger en Dental Professional Consultant) en heeft een specialisatie in tandzorg bij kinderen.