Je vindt dit programma in de gratis VGZ Mindfulness Coach app. Deze app is er voor iOS en Android. Je kunt de app gratis gebruiken. Je hoeft er geen account voor aan te maken. En je hoeft ook niet verzekerd te zijn bij VGZ.
In het beginnersprogramma zitten met 14 oefeningen, die je in twee weken kunt. doen. Maar dat hoeft niet. Je bepaalt het tempo zelf.
Je gaat aan de slag met je adem en zintuigen. Een mooie oefening is bijvoorbeeld 'Mindful eten'. Je leert heel bewust te eten en daarbij al je zintuigen te gebruiken. Je merkt direct dat je meer proeft! De theorie in het programma helpt jou om mindfulness beter te begrijpen.
Yoga en visualisatie zijn sterk verbonden met mindfulness. Je verkent de grenzen van jouw lichaam met yoga. Bij visualisatie creëer je zelf een beeld in je hoofd. Kan jij jezelf voorstellen als een stevige berg? Of dobberend in een bootje onder een blauwe hemel in een rustige zee?
In het programma zitten de volgende 14 oefeningen:
Kom even van de automatische piloot af en neem een stopmoment. Maak contact het hier en nu, je lichaam, gevoelens en gedachten. Deze oefening kun je op elk moment van de dag doen.
Stuur je aandacht langzaam door je hele lichaam, van top tot teen. Je merkt hoe elk deel van je lichaam aanvoelt, zonder te oordelen. Je herstelt in deze korte oefening het contact met je lichaam. Ideaal bij stress of onrust.
Wist je dat Boeddha 2.500 jaar geleden al aan mindfulness deed? Later werd mindfulness door wetenschappers onderzocht. Ze merkten dat het echt helpt bij chronische pijn en stress. Dit en meer leer je in Theorie over mindfulness.
Dit is een simpele maar heel bekende oefening uit de mindfulness. Gebruik al je zintuigen voor jouw maaltijd. Hoe voelt het in je hand, hoe ruikt het, hoe voelt het in je mond? Geen haastige hap, maar eten met aandacht.
Zet alles waar je mee bezig bent aan de kant. En stap in het hier en nu en richt je aandacht op je adem, lichaam, gevoelens en gedachten. De zitmeditatie is een echte, traditionele mindfulness-oefening.
Leer je lichaam beter kennen en raak er meer vertrouwd mee. Je leert de grenzen van je lichaam kennen. En er respect voor te hebben. Alle bewegingen doe je traag en vol aandacht.
Wat is de lotus-houding en de savasana? Hoe doe je je mindfulness-oefening zittend? En wanneer is staan de juiste houding? Leer alles over de verschillende houdingen. Ook je mentale houding.
Stop met rennen op de automatische piloot! Doe een paar keer per dag de ademruimte. Je kijkt na de oefening vaak anders tegen de dingen aan. Luister naar wat de ademruimte precies is en wat deze voor jou doet.
Maak van het alledaagse lopen een mindfulness-ervaring in slow-motion. Geef je volle aandacht aan elke beweging die je maakt. Van het contact van je voeten met de vloer tot iedere spier die je gebruikt. Kun je nog langzamer?
Hoe zou het voelen om een berg zijn? Sterk, robuust en niet te veranderen. Een berg die weer en wind gewoon over zich heen laat gaan. En zich er niets van aantrekt. Stel je voor dat jij die berg bent en voel dat je sterker wordt.
Ontdek je lichaam met deze staande yoga-sessie. Bij mindful yoga ga je niet over de grenzen van wat je kunt. Maar je bent je vooral bewust van je bewegingen. Neem de tijd! Zo voel je goed wat er gebeurt in je lijf.
Je gedachten springen door je hoofd. Net als geluiden komen ze en gaan ze. Je luistert naar geluiden en daarmee leer je dat ook gedachten komen en gaan. Net als wat je hoort in deze oefening.
Begeleid door een fijne stem verken je elk deel van de lichaam, van je kleine teen tot het puntje van je neus. Je voelt wat zich daar afspeelt en laat je meenemen op reis door je hele lichaam.
Sta je ergens te wachten of heb je stress? En heb je een momentje mindfulness nodig? Oefen kort door te voelen wat er in je lichaam gebeurt.
Ben je verzekerd bij VGZ, IZA, VGZbewuzt, IZZ Zorgverzkering door VGZ, UMC Zorgverzekering of Zorgzaam? Dan kun je de mindfulness app koppelen aan de app van je zorgverzekering. Dan krijg je toegang tot extra programma's:
Rating 4,3/5 (1.845 beoordelingen)
1.400.000 downloads