De pijlers van mindfulness

Zo sta je met een open houding in het leven

De pijlers van mindfulness zijn samen het hele idee achter mindfulness. Samen zijn ze wat we de 'basishouding' noemen. Ze inspireren je met een open, vriendelijke en ontspannen houding in het leven te staan. Mindfulness coach Annegreetje Wolfs, de schrijfster van de oefeningen in de VGZ Mindfulness Coach vertelt alles wat moet weten over deze basishoudingen. 

Aan de slag met de pijlers?

Alle oefeningen vind je in de gratis VGZ Mindfulness Coach app. Dit is al 10 jaar de grootste mindfulness-app in Nederland! Elke dag gebruiken duizenden mensen de app om mindfulness in hun dagelijkse leven te brengen. Je hebt geen account nodig om deze app te gebruiken. Je hoeft ook niet verzekerd te zijn bij VGZ. Probeer het eens!

Alles over de pijlers van mindfulness

Pijler 1. Frisse blik

Kijk eens naar de wereld alsof je hem voor het eerst ziet! Let op je ademhaling, alsof je nu pas merkt dat je ademt! Je ervaart het dan ineens heel anders. Dit houdt je fris en nieuwsgierig naar alles om je heen. En naar jezelf. Je kijkt onbevangen naar alles en ziet daardoor ook nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Mindfulness-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding frisse blik, Mindful kijken, Mindful naar buiten kijken, Mindful eten, Mindful wandelen

Pijler 2. Geduld

Sommige mensen hebben eindeloos veel geduld. Daar straalt de rust vanaf. Ben je zelf altijd gehaast? Dan is oefenen in geduld iets voor jou. Je leert begrijpen en accepteren dat sommigen dingen gewoon tijd nodig hebben. Je leert jezelf én anderen de tijd te geven. En de tijd te nemen om dingen te doen of te bedenken.

Mindfulness-oefeningen in de app bij deze basishouding: Basishouding geduld, Lange bodyscan, Extra lange bodyscan, Zitmeditatie

Pijler 3. Accepteren

Als er iets vervelends gebeurt, reageren we daar meestal direct op. Bijvoorbeeld door direct een oplossing te zoeken. Of juist weg te rennen. Acceptatie leert je om open te staan voor wat je werkelijk ervaart. Accepteren is iets wat je echt moet oefenen. Net als pianospelen. Je leert het niet door er een boek over te lezen.

Mindfulness-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding accepteren, Zitmeditatie, Zitten met ongemak, Staande yoga

Pijler 4. Loslaten

Bij accepteren hoort ook loslaten. Vasthouden aan dingen die al gebeurd zijn, kan ervoor zorgen dat je niet verder kunt. Als je leert loslaten, sta je weer open voor de toekomst. Een mooie oefening hierbij is bijvoorbeeld het afronden van je dag. Je laat los wat er die dag gebeurd is en slaapt daardoor vaak beter.

Mindful-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding loslaten, Dag afronden, Ademhalingsoefening ontspannen

Pijler 5. Niet oordelen

Herken je dit: zo’n stemmetje in je hoofd dat altijd overal een mening over heeft? En over die mening heeft dat stemmetje ook weer een mening. Met niet oordelen leer je minder naar dat stemmetje te luisteren. Je kunt oefenen dingen te zien, zonder er een mening over te hebben. Dat geeft rust!

Mindful-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding niet oordelen, Bodyscan, Mindful waarnemen

Pijler 6. Niet streven

Streven is werken naar een doel. Daar is niks mis mee. Maar van altijd iets moeten, altijd iets in de toekomst willen, krijg je spanning. Daarom is het goed soms even niet groter, beter, meer of verder te willen. Als je altijd met de toekomst bezig bent, krijg je minder mee van het nu. Sta eens stil bij wat er allemaal al is. Ook dit geeft rust in je leven.

Mindful-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding niet streven, Yoga liggend, Mindful wachten

Pijler 7.  Vertrouwen

Bij mindfulness gaat vertrouwen vooral om het vertrouwen in jezelf. En in wat jij en je lichaam waarnemen Je leert te vertrouwen op wat je lichaam je vertelt. Bijvoorbeeld of je veel energie hebt, of juist niet. En hoe jouw lichaam je grenzen aangeeft.

Mindful-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Basishouding vertrouwen, Bodyscan, Zittende yoga, Grenzen waarnemen

Pijler 8. Compassie

Compassie betekent eigenlijk vriendelijkheid. Het betekent dat je liefdevol en vriendelijk bent voor jezelf én voor een ander. Je wenst écht het beste voor jezelf en anderen, ook als je moeite hebt met een persoon. Hierdoor kan je je meer verbonden voelen met anderen.

Mindful-oefeningen in onze app bij deze basishouding: Vriendelijkheid & compassie, Hartcoherentie

Minder stress en meer leven in het moment

VGZ mindfulness Coach is al 10 jaar dé gratis mindfulness-app voor heel Nederland

  • Een gratis app voor iedereen
  • Meer dan 100 oefeningen en 6 programma’s
  • Voor beginners en gevorderden
  • Nieuw! 3 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden