Wat is mindfulness?

Met mindfulness train je je aandacht. Dit kan je
helpen om minder stress te voelen. Bijvoorbeeld als
je een drukke baan, sport, familie en vrienden combineert.
Daarom vertellen we je graag meer over mindfulness. 

Mindfulness zweverig? Helemaal niet

Vaak denken mensen bij mindfulness aan iemand die in lotushouding kruidenthee drinkt. Maar als je ervaring hebt met mindfulness, weet je dat het helemaal niet zweverig is. Door mindfulness leer je juist om met beide benen op de grond te staan. Mindfulness heeft dus geen spirituele of religieuze tint. Sterker nog: de effecten van mindfulness zijn wetenschappelijk bewezen. 

 

Mindfulness, meditatie en yoga.. wat is het verschil?

Een veel gestelde vraag. Mindfulness, meditatie en yoga hebben wel met elkaar te maken. Want het zijn manieren om rust te vinden. Maar er zijn verschillen.

  • Mindfulness: hierbij draait het om bewust worden van het moment. In plaats van na te denken over gister of morgen. Dit kan tijdens elk moment. Of je nu eet, wandelt of werkt. Je leert te kijken naar wat er gebeurt, zonder er iets van de vinden.

  • Meditatie: hierbij kom je tot fysieke en mentale stilte. Meestal heb je hier een rustige plek voor nodig. De kunst is hierbij je gedachten stil te zetten.

  • Yoga: hierbij focus je je op je ademhaling terwijl je beweegt. Bij yoga gebruik je dus ook je lichaam. Je werkt met yoga aan flexibiliteit, kracht en balans. Ook yoga brengt je rust. 
 

Wat zijn de pijlers van mindfulness?

De pijlers van mindfulness zijn samen het hele idee achter mindfulness. Samen zijn ze wat we de 'basishouding' noemen. Ze inspireren je met een open, vriendelijke en ontspannen houding in het leven te staan.

Lees alles over de pijlers van mindfulness

Mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen leren je hoe je in het moment kunt leven. Het zijn praktische oefeningen om je aandacht te trainen. En je bewust te worden van je omgeving en gevoelens. 

Toch zijn mindfulness oefeningen niet moeilijk. Probeer bijvoorbeeld eens de rozijnoefening. Pak een rozijn, een nootje of iets anders kleins om te eten. Zorg dat je vijf minuten ongestoord aan de slag kunt. 

  1. Voelen

    Houd de rozijn tussen je duim en wijsvinger. In deze stap gaat het om de aanraking. Wat voel je? Is de rozijn hard of zacht? Voel de rozijn aan alle kanten.

  2. Zien

    In deze stap gaan we de rozijn bekijken. Welke vorm zie je? Zie je rimpeltjes of kleurverschillen? Geef al je aandacht aan het bekijken van de rozijn.

  3. Horen

    Houd de rozijn nu bij je oren. Knijp er zachtjes in. Ontdek of er iets te horen valt.

  4. Ruiken

    Nu gaan we ruiken. Houd de rozijn onder je neus. Hoe zou je de geur omschrijven?

  5. Proeven

    Stop de rozijn in je mond. Voel eerst hoe het op je tong ligt. Begin daarna langzaam te kauwen. Welke smaken proef je? Slik de rozijn daarna door.

Een app met 100 gratis mindfulness oefeningen

En .. hoe vond je de rozijnoefening? Smaakt dat naar meer? In de gratis VGZ Mindfulness Coach app staan meer dan 100 Nederlandstalige oefeningen. Van yoga-oefeningen tot slaapmeditaties. En een speciaal programma met mindfulness oefeningen voor beginners.  Onze schijfster daarvan is mindfulness-docent Annegreetje Wolfs. De app is inmiddels al meer 1 miljoen keer gedownload. En psychologen en huisartsen bevelen hem aan. 

Bekijk ook wat mindfulness-docent Annegreetje vertelt over mindfulness.

Download de gratis app: VGZ Mindfulness Coach

  • Al 10 jaar een gratis app voor iedereen
  • Meer dan 100 oefeningen en 6 programma’s
  • Voor beginners en gevorderden
  • Nieuw! 3 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden

Rating 4,3/5 (1.845 beoordelingen)

1.400.000 downloads

Gratis Mindfulness Coach app

Begin je mindfulness training met de VGZ Mindfulness Coach app

Wil je mindfulness weleens proberen? Dan is onze mindfulness app een mooi begin. In de app vind je naast losse oefeningen ook mindfulness programma's.

Verdiepende mindfulness programma's voor iedereen

  • Kennismaken met mindfulness -  Voor als je begint met mindfulness. Met speciale oefeningen voor beginners.
  • Verdiepen in mindfulness - Al wat meer ervaring met mindfulness? Dan kun je meer de diepte in.
  • Mindful bewegen - Leer hoe mindfulness en bewegen samengaan. Probeer het met yoga-oefeningen.
  • Omgaan met stress - Weet jij waar je stress vandaan komt? Dan kan dit programma helpen. Ruil stress in voor ontspanning!
  • Van angst naar regie - Leer om te gaan met je angst, bijvoorbeeld als je naar de tandarts gaat of voor een vliegreis.
  • Balans in je dagelijkse leven - Leer hoe je met mindfulness evenwicht brengt in je dagelijkse leven

Exclusieve mindfulness trainingen voor VGZ-leden

  • Mindful gezin -  Met oefeningen voor jou én je kind(eren).
  • Zen in de zorg - Voor een betere balans tussen je baan in de zorg en privé.
  • Mindful werken - Helpt je ontspannen vóór, tijdens en na je werk.

Veelgestelde vragen over mindfulness

  • Mindfulness kan helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Maar ook als je geen klachten hebt kan mindfulness een positieve invloed hebben op je leven. Met mindfulness leer je om meer in het moment te zijn. Volgens Thuisarts is mindfulness een goede oefening om meer te ontspannen. Je richt bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling. Door je op je ademhaling te richten ga je merken dat deze vanzelf langzamer wordt. Daardoor gaat je hart automatisch langzamer kloppen. En gaat je bloeddruk omlaag. Dat is goed om je rustiger te voelen.
  • Met mindfulness leer je het bewust sturen van je aandacht. Omdat je je aandacht richt op het moment, denk je niet aan gisteren of morgen. Met mindfulness leer je beter met je gedachten en emoties om te gaan. Het kunnen sturen van je aandacht vraagt geduld en tijd. Je kunt het vergelijken met het beoefenen van een muziekinstrument. Hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt. 
  • Wil je beginnen met mindfulness? Volg dan het programma Kennismaken met mindfulness in de VGZ Mindfulness Coach met speciale mindfulness oefeningen voor beginners. Wees geduldig. Verwacht niet te veel van jezelf. De kans is groot dat je gedachten afdwalen. Of dat je je niet meteen ontspannen voelt. Ook dat hoort bij mindfulness. Heel normaal dus als dat gebeurt!
  • Ja, het effect van VGZ Mindfulness Coach is wetenschappelijk bewezen. In 2017 is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness training via een app. Wat gebeurt er op de korte én lange termijn met mensen als zij mindfulness training volgen? Hoe verbetert dit hun leven? In deze studie is het positieve effect van VGZ Mindfulness Coach aangetoond. Gebruikers van de app ervaren minder stress, hebben meer energie, zijn meer zelfbewust en ontspannen. Lees de publicatie.

Vergoeding voor mindfulness

Er zijn vergoedingen voor mindfulness. Vanuit je aanvullende verzekering kan je tot 350 euro vergoed krijgen. Meer weten?

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.