Thijs Launspach is een psycholoog, gespecialiseerd in mentale gezondheid. Hij onderzoekt de invloed van de moderne samenleving op hoe we ons voelen en hoeveel stress we hebben. Thijs legt op een makkelijke manier uit wat stress is. Wanneer stress ongezond wordt en hoe je hier mee om kunt gaan. Kijk ook zijn inspirerende video in de serie 15 minuten over mentale balans.
Stress is een onderdeel van ons leven. Of we dat nou willen of niet. We voelen het iedere dag, zowel op het werk als thuis. Stress heeft vaak een negatieve naam. Maar niet alle stress is slecht. Een beetje stress is nodig om goed te functioneren en prestaties te leveren. Veel stress die lang duurt zonder genoeg tijd om te herstellen is wél slecht. En kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Het is interessant dat de manier waarop we naar stress kijken veel invloed heeft op hoeveel last we ervan hebben. Als we stress zien als slecht en gevaarlijk, ervaren we vaak meer stress. Maar als we stress zien als een normaal onderdeel van het leven dat ons kan helpen, dan kunnen we er juist beter mee omgaan. Daarom is het belangrijk om stress niet altijd als iets negatiefs te zien en te bedenken dat een beetje spanning nodig is om gemotiveerd te blijven. En dingen gedaan te krijgen.
Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen te veel en te weinig stress. Te weinig stress kan leiden tot verveling en een gevoel van zinloosheid. Ook wel bekend als een bore-out. Aan de andere kant: te veel stress zonder genoeg tijd om te herstellen kan zorgen voor ernstige lichamelijke en mentale klachten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je persoonlijke stresssignalen. Zodat je op tijd actie kunt ondernemen om terug te keren naar een gezonde spanning.
Controle over stress begint bij het herkennen van de signalen dat je over je grens gaat. Zoals hoofdpijn, slecht slapen en piekeren. Daarna is het belangrijk om goede manieren te hebben om te ontspannen en weer op te laden. Zoals wandelen in de natuur, praten met anderen, sporten of mediteren. Als je deze ontspannende activiteiten vaak doet, kun je beter met stress omgaan en voorkom je dat het slecht voor je wordt.
Ja kan stress niet helemaal vermijden. En dat hoeft ook niet. Het is mogelijk om er beter mee om te gaan. Door te leren wanneer je moet ingrijpen en wat je kunt doen om te herstellen, kun je een gezonde balans vinden. Dit moeten we eigenlijk zo vroeg mogelijk leren. Om te voorkomen dat we pas in actie komen als het al te laat is. Een beetje stress is dus helemaal niet erg. Als je maar weet wanneer het te veel wordt. En hoe je ermee om kunt gaan.
Meer handige extra’s voor jouw gezondheid
Een gezond leven met goede voeding en regelmatig bewegen heeft óók een positieve invloed op je mentale gezondheid. We helpen je graag op weg.
Thema: Mentaal in balans
Ontdek meer video’s over mentale balans
Kijk ook de ander video’s uit de videoserie over mentale balans. Met filosoof Lammert Kamphuis, neurobioloog Brankele Frank en mindfulness trainer Annegreetje Wolfs.
Meer over Thijs Launspach
Thijs Launspach is psycholoog, schrijver en (TEDx-)spreker. Thijs schreef boeken over stress, burn-out, en millennials op het werk. Hij schreef de bestseller Fokking Druk (2018), Je bent al Genoeg (2022), Werk kan ook uit (2020) en Werken met Millennials (2019). Hij heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en hij is een van de docenten aan The School of Life.
Wil je meer weten over Thijs? https://www.thijslaunspach.nl/