Toen neurobioloog Brankele Frank een burn-out kreeg ontdekte ze dat een gebrek aan kennis haar herstel moeilijker maakte. Want, wat is een burn-out nou eigenlijk? Wat ze nodig had was precies weten wat er in haar lichaam gebeurde. Ze besloot zelf onderzoek te doen. Met het idee dat als je begrijpt wat een burn-out is, je ook sneller kunt herstellen. Ze ontdekte ze dat je een burn-out echt kunt zien in je hersenen. Het bewijs dat het niet ‘alleen in haar hoofd’ zat. Kijk ook haar inspirerende video in de serie 15 minuten over mentale balans.
Stel je voor dat je in de supermarkt staat en je ineens de naam van je beste vriendin niet kunt herinneren. Omdat je haar wilt bellen. Omdat het echt niet goed gaat. Dit overkwam Brankele in de zomer van 2015. De kleuren, geuren en geluiden in de winkel werden haar te veel. Ze vergat waar ze haar pinpas had gelaten, terwijl ze deze gewoon in haar hand had. Deze momenten van totale verwarring en paniek waren het begin van haar burn-out.
Chronische stress verandert letterlijk je brein. Stresshormonen hebben grote invloed op je hersenen. Je hersencellen krimpen in gebieden die belangrijk zijn voor denken en onthouden. Tegelijk worden de emotionele delen van je hersenen actiever. Waardoor je prikkelbaarder en gevoeliger bent. Hierdoor wordt alles in je omgeving overweldigend en moeilijk te verwerken.
Misschien vraag je je af of jij of iemand kent die een burn-out heeft. Of dat je er zelf een hebt. Brankele vertelt dat als je twijfelt, je waarschijnlijk geen burn-out hebt. Kenmerken die horen bij een burn-out komen best vaak voor en worden daarom nog wel eens gemist. Klachten zijn: altijd moe zijn, moeite met concentratie en hevige emotionele reacties. Het is belangrijk om de vroege tekenen van overspanning te herkennen om erger te voorkomen.
Je reactie op stress of een lastige situatie noem je jouw ‘coping mechanisme’. Dit kan helpend zijn, bijvoorbeeld een wandeling maken om spanning kwijt te raken. Of juist negatief: steeds weer met een zak chips op de bank naar een scherm staren. Het is belangrijk om je emoties niet te onderdrukken en gezond om te gaan met stress. Als je weet wat jouw coping mechanisme is kan je zorgen voor een gezonde balans. Probeer je emoties echt te voelen en niet weg te drukken. Zo voorkom je dat stress zich opstapelt en uiteindelijk een burn-out wordt.
Meer handige extra’s voor jouw gezondheid
Een gezond leven met goede voeding en regelmatig bewegen heeft óók een positieve invloed op je mentale gezondheid. We helpen je graag op weg.
Thema: Mentaal in balans
Ontdek meer video’s over mentale balans
Kijk ook de ander video’s uit de videoserie over mentale balans. Met psycholoog Thijs Launspach, filosoof Lammert Kamphuis en mindfulness trainer Annegreetje Wolfs.
Meer over Brankele Frank
Brankele Frank is neurobioloog en schrijfster. Ze studeerde neurobiologie in Amsterdam, Londen en Parijs en schreef voor onder andere nrc.next en Vrij Nederland. Ook gaf ze les aan de Universiteit van Utrecht. Voor haar eerste boek Over de kop (2023) onderzocht zij, naar aanleiding van haar eigen burn-out, wat er in het lichaam aan de hand is tijdens een burn-out.