Mindfulness: van oude traditie naar modern hulpmiddel

Mindfulness is ontstaan uit het boeddhisme. Dit is al heel oud. Maar zo’n 45 jaar geleden bracht Jon Kabat-Zinn, een moleculair bioloog uit Amerika, mindfulness naar de moderne tijd. Hij werkte in een ziekenhuis met mensen die altijd pijn hadden en voor wie geen medische oplossing meer was. Hij ontwikkelde een programma om deze mensen te helpen beter met hun pijn en ongemak om te gaan. Dit programma werd uiteindelijk een methode om stress te verminderen. En wordt nu wereldwijd gebruikt. Voor mensen met chronische pijn. Maar ook voor iedereen die beter met dagelijkse stress wil omgaan. Dit kennen we als mindfulness. 

 

Alles is aandacht

Mindfulness is geen ontspanningsmethode op zich, maar een manier om bewuster te leven en beter met stress om te gaan. Met mindfulness train je je aandacht. Dit betekent dat je leert om bewust en zonder oordeel in het moment te zijn. Het helpt om je stress te verminderen en meer ontspanning in je leven te ervaren.  

 

Hoe begin je met mindfulness?

Begin klein. Probeer om korte momenten van aandacht in je dagelijks leven in te bouwen. Zoals bewust koffie halen of naar de wolken kijken. Deze momenten helpen je lichaam te herstellen en chronische stress te verminderen. Ook belangrijk: oefen zonder verwachting en wees geduldig. Vind je het fijn om wat hulp te hebben? Dan kan je de VGZ Mindfulness Coach gebruiken. Deze app is gratis, heeft veel verschillende oefeningen en programma’s en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. En de app wordt aanbevolen door psychologen en huisartsen.  

 

Wat mindfulness niet is…

Mindfulness is geen doel op zich. Annegreetje: “Dat was wel mijn verwachting toen ik de opleiding tot mindfulness- docent ging doen. Ik dacht: nu moet ik áltijd héél mindful zijn... En voel ik me altijd heel rustig. Nou, dat bleek dus niet zo te zijn. Ik ben erachter gekomen dat mindfulness een wandelstok is, die heel mooi met mij meeloopt. En me kan helpen op momenten van stress en momenten van ongemak. Momenten waar ik het moeilijk heb.” 

 

Tip van Annegreetje (dít wil je weten voor je begint)

Bouw oefenen met mindfulness en meditatie op. Een voorbeeld: “Ik ben niet zo’n hardloper. Maar ik neem me om de zoveel tijd dan voor, ik ga echt hardlopen! 5 kilometer is het doel. Maar na anderhalve kilometer ben ik klaar. Want ik heb niet getraind. En het is ook helemaal niet verstandig van mij om dat dan toch te gaan doen op die manier. Met mindfulness is het precies hetzelfde. Het heeft een opbouw en tijd nodig. En uiteindelijk word je er steeds beter in en wordt het ook fijn om te doen.” 

Meer handige extra’s voor jouw gezondheid

Een gezond leven met goede voeding en regelmatig bewegen heeft óók een positieve invloed op je mentale gezondheid. We helpen je graag op weg. 

    Thema: Mentaal in balans


Ontdek meer video’s over mentale balans

Kijk ook de ander video’s uit de videoserie over mentale balans. Met psycholoog Thijs Launspach, neurobioloog Brankele Frank en filosoof Lammert Kamphuis.  

Meer over Annegreetje Wolfs

Annegreetje Wolfs is mindfulness trainer en de schrijfster van de oefeningen in de VGZ Mindfulness Coach app.

Meer over Annegreetje en mindfulness vind je hier.