Wij kunnen de druk niet voor je wegnemen. Wat we wél kunnen doen, is je helpen omgaan met deze druk. Met praktische tips en oplossingen helpen we je om mentaal in balans te blijven. Zodat je niet alleen de beste versie van jezelf kunt zijn, maar ook kunt genieten van het leven. 

Twijfel je over je klachten?

Mentaal in balans gaat over lichte mentale klachten. Bij twijfel over de ernst van je klachten raden we je aan om een afspraak te maken met je huisarts. Deze helpt je dan verder.

Gezonde en ongezonde stress
Iedereen heeft wel eens stress. Dit is heel normaal en zelfs nodig om te kunnen presteren. Bijvoorbeeld bij een examen of een lastig gesprek. Maar heb je langere tijd stress en is er niet genoeg tijd om te ‘herstellen’ en ontspannen? Dan wordt het chronische stress en dat is ongezond.

Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid maar ook piekeren en problemen met je concentratie zijn duidelijke waarschuwingen van je lichaam. Het is belangrijk om deze signalen zo vroeg mogelijk te herkennen. En om je mentale balans te herstellen en te voorkomen dat het erger wordt. Hoe? Laat je inspireren en helpen door video’ van 4 (ervarings)deskundigen. Met verrassende en handige inzichten én tips om mentaal in balans te komen en blijven. 

Leer anders kijken: filosofie voor een ontspannen leven

Wist je dat je zelf invloed kunt hebben op hoeveel stress je hebt? Door zélf anders naar een situatie te kijken, kun je een veel meer ontspannen leven leiden. Hoe? Filosoof Lammert Kamphuis geeft je 3 tips.

De kracht van mindfulness

Annegreetje Wolfs is mindfulness trainer en bedenker van de oefeningen in de VGZ Mindfulness Coach. Hoe kan mindfulness helpen om te ontspannen in je dagelijks leven? Of te herstellen als je stress hebt gehad? Annegreetje legt het uit.

Wat je écht moet weten over stress

Er zijn veel misverstanden over stress. Wanneer is je stress-systeem onmisbaar? En wanneer wordt stress gevaarlijk? Zijn we er niet een beetje te bang voor geworden? Psycholoog Thijs Launspach legt uit wat je moet weten over stress.

Hoe een burn-out je hersenen verandert

Waarom krijgen sommige mensen geen burn-out en kreeg ik er twee? Dat vroeg neurobioloog Brankele Frank zich af. Ze onderzocht wat er gebeurt in je hersenen als je een burn-out hebt. Ze deelt haar inzichten én haar eigen ervaring: hoe kwam zij er weer bovenop? 

Hulp bij het verbeteren van je mentale gezondheid

Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je mentale gezondheid?
We helpen je graag met workshops, online hulp en programma’s. 

Beweeg de blokken van rechts naar links

Acceptatie

Online programma

Therapieland

Iedereen maakt weleens iets naars mee. Het programma Acceptatie van Therapieland helpt je daarmee om te gaan. Zodat je het een plekje kunt geven en verder kunt.


Tags  Acceptatie

Stressless

Online programma

Therapieland

Wie heeft het niet af en toe? Stress… Gelukkig kun je er veel aan doen. Daarover gaat het zelfhulp programma Stressless. Leer over oorzaken, leefstijl, omgaan met drukte, plannen en ontspannen.


Tags Mentaal Stress

Piekeren

Online programma

Therapieland

Piekeren is in rondjes blijven denken. Vaak zijn die rondjes niet positief. Maar je kunt piekergedachten voorkomen en stoppen. Hoe je dat doet, leer je in het programma Piekeren.


Tags Mentaal Piekeren

Druk en afgeleid

Online programma

Therapieland

Dit programma is gemaakt voor mensen die vaak druk en afgeleid zijn en hier beter mee willen leren omgaan. Het programma kan ook ingezet worden bij AD(H)D-klachten. 


Tags Mentaal

Somberheid

Online programma

Therapieland

Ben je het zat om je somber te voelen? Je kunt er wat aan doen. Met dit programma krijg je alle tools om je somberheid aan te pakken.


Tags Mentaal

Overspanning en burn-out

Online programma

Therapieland

Voel je je overspannen of heb je een (beginnende) burn-out? In dit programma ga je aan de slag met de oorzaak. Ook leer je om weer te ontspannen.


Tags Mentaal

Via je werkgever

Mentaal fit gesprek

Online coach

Therapieland en Inluzio

Met het Mentaal fit gesprek krijg je persoonlijke tips van een deskundige. Extra handig: het gesprek is online. Je belt dus gewoon vertrouwd vanuit huis, of een andere plek waar jij je fijn voelt. En het scheelt je ook nog eens reistijd.


Tags Mentaal Leefstijl

Aan de slag met de VGZ Mindfulness Coach

De oefeningen binnen de VGZ Mindfulness Coach helpen je mentaal in balans te blijven.

Download de app

Al meer dan 1,4 miljoen downloads

 

Beweeg de blokken van rechts naar links

Programma

Balans in je dagelijks leven

VGZ Mindfulness Coach app

Ervaar in 2 weken hoe mindfulness meer balans brengt in jouw leven van elke dag. Gewoon door te oefenen! Luister elke dag een oefening en voel het verschil.

 

Programma

Omgaan met stress

VGZ Mindfulness Coach app

Weet jij waar jouw stress vandaan komt? Leer er op nieuwe manier mee om te gaan. Volg dit programma en ruil stress in voor ontspanning.

Programma

Van angst naar regie

VGZ Mindfulness Coach app

Naar de tandarts, een sollicitatie, vliegreis of ander spannend moment? Volg dit programma met 14 oefeningen en krijg zélf weer de controle.

Programma

Winterdip

VGZ Mindfulness Coach app

Voel jij je somber? Je bent niet de enige tijdens de donkere maanden van het jaar. Mindfulness helpt jou door de winterdip!

Via je werkgever

Programma

Mindful werken

VGZ Mindfulness Coach app

Wil jij lekker in je vel zitten op je werk? Dit programma helpt je om te gaan met werkdruk, lastige situaties, collega’s en al het andere wat je op je werk tegenkomt. Ben je via je werkgever verzekerd? Gebruik vouchercode: VGZMindfulwerken, in de mindfulness app om toegang te krijgen tot het programma.

Via je werkgever

Programma

Zen in de zorg

VGZ Mindfulness Coach app

Werk je in de zorg? Mogelijk ervaar je dat het moeilijk is balans te vinden tussen werk en privé. Dit programma helpt je het evenwicht te vinden. Ben je via je werkgever verzekerd? Gebruik vouchercode: VGZMindfulwerken, in de mindfulness app om toegang te krijgen tot het programma.

Zorgvernieuwing en mentale gezondheid

De zorg vernieuwen, het is belangrijker dan ooit. VGZ zorgt ervoor dat zorgvernieuwingen voor iedereen sneller beschikbaar zijn. Zodat jij sneller geholpen wordt. Door bijvoorbeeld een online psycholoog. 

Sneller hulp bij mentale klachten door een online psycholoog 
Heb jij psychische klachten en wil je snel hulp? Een online psycholoog kan een goede oplossing zijn. Je kan snel terecht, voert het gesprek vanuit huis en de kwaliteit is van de hulp is natuurlijk gewoon hetzelfde. En extra fijn: de kosten worden vanuit je basisverzekering vergoed.

Meer over online GGZ

 

Wachtlijstbemiddeling en zorgadvies
Bij welke zorgverlener kan je het beste terecht als je zorg nodig hebt? Vind je het belangrijk om naar een zorgverlener dicht bij huis te gaan of kies je ervoor zo snel mogelijk geholpen te worden? We laten de wachttijd en ervaringen van anderen zien. En helpen je bij het maken van de beste keuze voor jou.

Ga naar wachtlijstbemiddeling

 

Podcast Nieuwe blik op de zorg: Het verkennend gesprek
Hoe zorgen we dat iemand snel de juiste zorg krijgt? Het verkennend gesprek is precies hiervoor bedoeld. Het is een intakegesprek vóór een mogelijke verwijzing naar psychologische hulp. Wat zijn de behoeften, wensen en mogelijkheden? In deze podcast bespreken we hoe dit in z’n werk gaat. En waarom een verwijzing naar de GGZ niet altijd de eerste stap hoeft te zijn.

Luister naar de aflevering:
Spotify | Apple Podcasts | Podimo

Meer handige extra’s voor jouw gezondheid

Een gezond leven met goede voeding en regelmatig bewegen heeft óók een positieve invloed op je mentale gezondheid. We helpen je graag op weg. 

  • Stress is een lichamelijke, mentale of emotionele reactie op druk die je voelt als je iets moet doen. Gezonde stress helpt je beter presteren in situaties zoals examens of moeilijke gesprekken. Ongezonde stress duurt lang,  zonder tijd voor herstel. Dit zorgt voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, piekeren en problemen met je concentratie. 
  • Dat verschilt per persoon en per situatie. Bekijk de video’s van deskundigen voor inzichten en tips. Zoals van Thijs Launspach (psycholoog), Lammert Kamphuis (filosoof), Brankele Frank (neurobioloog) en Annegreetje Wolfs (mindfulness trainer). Zij geven inzichten en tips. Over hoe je anders kunt leren kijken naar stress en situaties, hoe je omgaat met weggestopte emoties en mindfulness oefeningen. 
  • Het herkennen van stressklachten is de eerste stap. Daarna kun je praktische tips en oplossingen toepassen, zoals de adviezen en inzichten uit de 15 minuten video’s van (ervarings)deskundigen.  
  • Mindfulness is geen ontspanningsmethode, maar een effectieve manier om je herstel-stand te trainen. Als je regelmatig mindfulness oefening doet kan dat bijdragen aan meer rust en inzicht in je dagelijkse leven. In de gratis VGZ Mindfulness Coach app je veel oefeningen. De app wordt aangeraden door psychologen.  
  • Mensen met een burn-out zijn extreem vermoeidheid en voelen zich uitgeput. Zowel lichamelijk als geestelijk. Denken en dingen onthouden lukt niet meer. Een burn-out komt vaak door langdurige stress en overbelasting. Meestal door werk of persoonlijke omstandigheden.  
  • Een burn-out kan soms worden voorkomen door op tijd signalen van overbelasting te herkennen. Hoe? Dit legt neurobioloog Brankele Frank uit in deze video.  
    • Neem voldoende rust: zorg voor genoeg slaap en regelmatige pauzes. 
    • Stel grenzen: leer om ook soms ‘nee’ te zeggen en neem niet te veel hooi op je vork. 
    • Beweeg regelmatig: lichaamsbeweging helpt stress te verminderen. 
    • Praat erover: deel je zorgen en gevoelens met vrienden, familie of een professional. 
    • Ontspan: doe regelmatig ontspannende activiteiten zoals lezen, wandelen of mediteren. 

    Deze tips kunnen je helpen om beter om te gaan stress en het risico op een burn-out verminderen. 

  • Je kan vaak sneller terecht bij een online psycholoog. Deze psychologen hebben een contract met VGZ. De kosten worden gewoon vanuit je basisverzekering vergoed wanneer je een zorgverzekering bij VGZ hebt. Ook belangrijk: de kwaliteit van hun therapieën is goed. 
  • Het verkennend gesprek is een intakegesprek waar samen met een zorgaanbieder wordt onderzocht welke hulpvorm het beste bij jouw behoeften, wensen en mogelijkheden past. Dit helpt om eerder de juiste zorg te krijgen. En dit kan ook andere hulp zijn dan psychische GGZ-zorg. 
  • Volgens filosoof Lammert Kamphuis kunnen simpele filosofische oefeningen helpen om blinde vlekken te herkennen, speelsheid te herontdekken en een nieuwe relatie met tijd aan te gaan. Wat kan bijdragen aan een meer ontspannen leven. Benieuwd naar de tips van Lammert? In deze video deelt hij zijn inzichten. 
  • VGZ heeft diverse apps zoals de Mindfulness Coch app, workshops, online hulp en programma’s, een online Mentaal fit gesprek met een psycholoog. Maar ook online zelfhulp programma’s van Therapieland voor verschillende mentale gezondheidsthema’s.