Spanningshoofdpijn?

Dit wil je weten

Heb je weleens het gevoel dat er een strakke band om je hoofd zit? Of een gevoel van druk aan de zijkant van je hoofd? Dan zou dit te maken kunnen hebben met spanningshoofdpijn. Hartstikke vervelend natuurlijk. Gelukkig kan spanningshoofdpijn geen kwaad. Maar het kan wel hinderlijk zijn en invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om van spanningshoofdpijn af te komen. We vertellen je er graag meer over.

Wat is de oorzaak van jouw spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is hetzelfde als spierspanningshoofdpijn. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het woord ‘spanning’ kan een beetje misleidend zijn. Want stress of spanning hoeft niet de oorzaak te zijn. De hoofdpijn kan namelijk ook ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, waarbij de spanning op je nek- of schouderspieren doortrekt naar je hoofd.

Veel mensen nemen bij hoofdpijn een pijnstiller. Begrijpelijk. En voor een keertje is dat niet erg. Maar als je te vaak pijnstillers gebruikt, kan je juist meer hoofdpijn krijgen. Bijvoorbeeld als je een aantal maanden dagelijks een pijnstiller neemt. Dit wordt dan medicijnafhankelijke hoofdpijn genoemd. Daarom is het bij regelmatige spanningshoofdpijn belangrijk om uit te zoeken waar de hoofdpijn vandaan komt. Zo kun je de hoofdpijn bij de oorzaak aanpakken.

Hoofdpijndagboek

Vaak wordt een hoofdpijndagboek gebruikt om meer inzicht te krijgen in hoe vaak je hoofdpijn hebt en hoe erg de hoofdpijn is. Gebruik bijvoorbeeld eens dit handige gratis hoofdpijndagboek op thuisarts.nl.

Voor spanningshoofdpijn, maar ook voor andere soorten hoofdpijn, worden algemene adviezen gegeven. Vaak gaan de adviezen over leefstijl, slaap of beweging. Want een verstoorde nachtrust of een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.

We hebben hieronder de 5 meest voorkomende adviezen voor je verzameld:

  1. Zorg dat je genoeg slaapt. Volwassen hebben 6 tot 8 uur slaap per nacht nodig 
  2. Bespreek je zorgen met iemand met wie je goed kunt praten of met je huisarts 
  3. Maak elke dag tijd voor ontspanning en neem genoeg rust 
  4. Eet gezond en drink voldoende water 
  5. Beweeg elke dag genoeg (minimaal 2,5 uur per week) 

Heb je het idee dat je klachten komen door een verkeerde (werk)houding? Neem dan contact op met de bedrijfsarts. Samen kun je kijken naar het verbeteren van je werkplek en -houding.

De bron van dit artikel is Thuisarts.nl

Ook interessant voor jou:

Wil je aan de slag met gezonder leven? Wij helpen je. Want jou helpen gezonder te leven, dat staat bij ons voorop. Bekijk hieronder de beste services voor jou: