5 tips voor urineverlies (of incontinentie) bij inspanning

Verlies je urine tijdens een handeling? Bijvoorbeeld tijdens het sporten, lachen of tijdens het hoesten of niezen? Dan heb je last van urineverlies (of urine-incontinentie) bij inspanning. Dit is gelukkig goed te behandelen. Lees 5 tips om urineverlies te voorkomen of te verminderen.

Heb je plotseling urineverlies? Lees dan jouw 5 tips hieronder.

1. Train je bekkenbodemspieren met URinControl

Slappere bekkenbodemspieren kunnen de oorzaak zijn van je urineverlies. Dat kan komen door bijvoorbeeld een zwangerschap of bevalling of door een verzakking. Ook kan het zijn dat je minder vrouwelijke hormonen hebt na de overgang.

Gelukkig kun je spieren trainen. Bijvoorbeeld met de gratis URinControl app, ontwikkeld door huisartsen. Elke dag een paar oefeningen doen, kan helpen om geen urine te verliezen op momenten dat jij dat niet wil. Je houdt simpel bij hoe het met je gaat en zie je jouw voortgang. Na 2 of 3 maanden merk je dat je meer controle hebt over je blaas.


Meer weten over bekkenbodemoefeningen? Lees meer informatie op Thuisarts.nl.

2. Gebruik een ring of een tampon

Je kunt met een ring (pessarium) in je vagina urineverlies verminderen. Zo’n ring geeft steun aan de sluitspier van je blaas. Het pessarium zorgt ervoor dat de helft van de vrouwen geen last meer heeft van urineverlies. Je kunt het altijd dragen. Of bijvoorbeeld alleen bij het sporten. Je kunt zelf leren om de ring te plaatsen en te verwijderen. Dit kan de huisarts ook doen. Voor het aanmeten van een ring is wel vaak een afspraak nodig.

Lees op Thuisarts.nl meer over de ring

Verlies je snel urine tijdens het sporten? Dan kun je in plaats van een pessarium ook een grotere tampon overwegen tijdens deze lichamelijke inspanning. Want ook de tampon geeft extra steun aan je blaas. Draag het wel alleen op momenten dat je vaak plas verliest. En dus niet de hele dag.

3. Blijf voldoende vocht innemen

Als je bang bent om onverwacht urine te verliezen, dan is je eerste gevoel misschien om niet veel te drinken. Dat klinkt logisch. Toch zorgt het er niet voor dat je beter je plas kunt ophouden. Met voldoende vocht houd je je blaas juist gezond. Drink daarom 1,5 vocht per dag. En dus met zo min mogelijk koffie, thee, cola of energiedrankjes.

Veel mensen drinken te weinig, vaak omdat ze het vergeten. Wil jij zeker weten dat jij genoeg vocht binnenkrijgt? Doe dan de challenge Voldoende drinken in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Download wel eerst de app.



4. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht kan zorgen voor extra druk op je blaas. En op de bekkenbodemspieren. Afvallen vermindert de kans op ongewenst urineverlies. Soms verdwijnen de klachten helemaal. Een paar kilo minder kan al een verschil maken. Weet wel dat de beste manier van afvallen voor iedereen verschilt. Zo kan een aandoening en medische situatie bepalen wat voor jou goed werkt.

Ben je al onder behandeling van een arts? Vraag hem of haar dan om advies.

5. Nog steeds klachten? Zoek medische hulp

Veel mensen lukt het om met de eerste 4 tips meer controle over hun blaas te krijgen. Geldt dat niet voor jou? Zoek dan medische hulp. Dat kan bij de huisarts. Ook kan je terecht bij een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut in de buurt. Deze gaat met jou aan de slag om te werken aan je bekkenbodemspieren.

Wil je meer weten over het onderzoek bij de huisarts? Ga dan naar Thuisarts.nl.


Verzekerd bij Coöperatie VGZ? Wij helpen jou op weg

Vind een zorgverlener

Ben je op zoek naar een zorgverlener die je kan helpen bij je urineverlies? Bijvoorbeeld een bekkentherapeut of een bekkenoefentherapeut? Je vindt in onze Zorgzoeker alle zorgverleners waarmee wij afspraken hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar.

Vind een vergoeding

Je hebt je zorgverlener gevonden. Maar wat krijg je eigenlijk vergoed? We hebben alle vergoedingen voor jou handig op een rij gezet. Bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie, bekkenoefentherapie en hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal.

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar.

Meer informatie en tips?

Lees meer over incontinentie