5 tips voor urineverlies (of incontinentie) bij aandrang

Verlies je plotseling urine? Dan heb je last van urineverlies (of urine-incontinentie) bij aandrang. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een blaasontsteking, diabetes, of omdat je ouder wordt. Vaak kun je hier wel wat aan doen. Lees 5 tips om controle over je blaas te krijgen.

Heb je urineverlies door een inspanning? Lees dan jouw 5 tips hieronder.

1. Train je blaas met URinControl

Je kunt je blaas trainen, zodat je je plas langer kunt ophouden. Bijvoorbeeld met de gratis URinControl app, ontwikkeld door huisartsen. Je gaat aan de slag met een trainingsprogramma passend bij jouw situatie. Dat doe je met simpele uitsteloefeningen. Je doet deze iedere dag iets langer. Na 2 of 3 maanden merk je dat je meer controle hebt over je blaas. Deze oefeningen helpen ook als je vaak moet plassen.



Meer weten over blaastraining? Lees meer informatie op Thuisarts.

2. Let op je wat je eet én drinkt

Wist je dat een bepaald soort drank en voeding urineverlies kunnen verergeren? Denk daarbij aan frisdrank, bubbels, alcohol en drankjes met cafeïne. Zoals koffie, energiedrankjes of cola. Gezondheidsnet geeft aan dat cafeïne zorgt voor afvalstoffen die je blaas wil lozen.

Er zit ook veel cafeïne in chocolade. Daarom adviseert Gezondheidsnet ook om chocolade te mijden. Dat geldt ook voor voeding die bepaalde zuren bevatten. Zoals bepaald fruit (bijvoorbeeld ananas, citrusvruchten en druiven) en tomaten(ketchup). Hun laatste tip: kies voor onbewerkte voeding en laat pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan.

Houd een dagboekje bij

Goede voeding is voor iedereen anders. Wil je te weten welke voeding voor jou werkt? Houd dan in een dagboekje bij wat je eet. En wat het effect is. Dit kun je bijvoorbeeld heel makkelijk doen met de gratis app Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum.

3. Blijf voldoende vocht innemen

Ben je bang om onverwacht urine te verliezen? Dan is je eerste gevoel misschien om niet veel te drinken. Dat klinkt logisch. Toch zorgt het er niet voor dat je beter je plas kunt ophouden. Met voldoende vocht houd je je blaas juist gezond. Drink daarom 1,5 liter vocht per dag. Met zo min mogelijk koffie, thee, cola of energiedrankjes.

Heb je altijd al moeite om voldoende te drinken? Dat hebben veel mensen, vaak omdat ze het gewoonweg vergeten. Wil jij zeker weten dat jij genoeg vocht binnenkrijgt? Doe dan de challenge Voldoende drinken in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Download wel eerst de app. Daarna kun je de challenge starten.



4. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht kan zorgen voor extra druk op je blaas. En op de bekkenbodemspieren. Afvallen vermindert de kans op ongewenst urineverlies. Soms verdwijnen de klachten helemaal. Een paar kilo minder kan al een verschil maken. Weet wel dat de beste manier van afvallen voor iedereen verschilt. Zo kan een aandoening en medische situatie bepalen wat voor jou goed werkt.

Ben je al onder behandeling van een arts? Vraag hem of haar dan om advies.


5. Overleg met je huisarts over andere opties

Veel mensen lukt het om met de eerste 4 tips meer controle over hun blaas te krijgen. Geldt dat niet voor jou? Dan kun je het beste overleggen met je huisarts. Er zijn mogelijk nog andere opties die jouw klachten kunnen verminderen. De website Thuisarts.nl adviseert om de huisarts ook te bellen als je 1 of meer van onderstaande dingen ervaart:

  • Je moet heel veel of heel vaak plassen
  • Je hebt pijn of een branderig gevoel als je plast
  • Er bloed zit bij je urine
  • Je hebt hernia in je rug en ineens kun je je urine niet goed meer kan ophouden

 


Verzekerd bij Coöperatie VGZ? Wij helpen je op weg

Vind een zorgverlener

Ben je op zoek naar een zorgverlener die je kan helpen bij je urineverlies? Bijvoorbeeld een bekkentherapeut of een bekkenoefentherapeut? Je vindt in onze Zorgzoeker alle zorgverleners waarmee wij afspraken hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar.

Vind een vergoeding

Je hebt je zorgverlener gevonden. Maar wat krijg je eigenlijk vergoed? We hebben alle vergoedingen voor jou handig op een rij gezet. Bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie, bekkenoefentherapie en hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal.

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar.

Meer informatie en tips?

Lees meer over incontinentie