Alles over voeding en diabetes type 2 (suikerziekte)

Heb je diabetes type 2? Dan is het belangrijk om op je voeding te letten. Met gezond eten houd je de bloedsuikerwaarden namelijk stabiel. Een goed en gevarieerd voedingspatroon verkleint ook de kans op andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. En in veel gevallen voel je je nog fitter.

We helpen je graag gezonder te eten. Veel van onze leden hebben vragen over voeding. Bekijk de veelgestelde vragen. Ook geven we je tips om grip op je diabetes te krijgen. Let op: ga je serieus met voeding aan de slag? Bespreek dat dan eerst met je huisarts. Het aanpassen van je eetpatroon kan namelijk invloed hebben op je medicijngebruik.

Veelgestelde vragen over voeding en diabetes type 2 (suikerziekte)

  • Het Voedingscentrum adviseert gezonde producten met goede koolhydraten. Denk aan groente, fruit, peulvruchten, noten en volkenproducten. Dit is een algemeen advies. Wil je jouw eetpatroon veranderen? Benader uw arts, diëtist of verpleegkundige. Zij kijken naar jouw persoonlijke situatie en stemmen jouw voeding hierop af. Lees meer over het advies van het Voedingscentrum.

    Daarnaast is er de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Ook dit kan helpen inzicht te krijgen in welke voeding goed voor je is en bij je past. Bekijk hier de richtlijn.

  • Er is geen algemeen dieet voor mensen met diabetes. Iedere situatie is nu eenmaal anders. Het Voedingscentrum geeft het advies gezond en gevarieerd te blijven eten. Wil je écht weten welk eetpatroon het beste bij je past? Ga in gesprek met jouw arts, verpleegkundige of diëtist. Zij geven voedingsadvies dat zij afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Je hebt vanuit de basisverzekering 3 behandeluren voedings- en dieetadvies. Mogelijk heb je vanuit de aanvullende verzekering extra uren. Bekijk hier welke vergoeding je hebt.
  • Met je diabetes mag je gelukkig nog veel eten. Het Voedingscentrum raadt gezonde voeding met goede koolhydraten aan. De Schijf van Vijf is de basis voor een gezond eetpatroon. Wel heeft het Voedingscentrum drie adviezen voor mensen met diabetes: neem zo min mogelijk voeding met verzadigd vet en transvet, eet wekelijks (vette) vis en let extra op zout.

    Lees meer over het advies van het Voedingscentrum.

  • Je hebt vanuit de basisverzekering 3 behandeluren voedings- en dieetadvies. Het gaat hier om bijvoorbeeld advies over dieet, afvallen, voeding en eetgewoonten. Mogelijk heb je vanuit jouw aanvullende verzekering extra uren voedingsadvies. Bekijk hier welke vergoeding je hebt.
  • Gezond eten is een goede start, maar voldoende beweging is ook heel belangrijk. Als je regelmatig beweegt, houd je je gewicht onder controle. Ook verlaag je je bloedglucose en neemt je lichaam koolhydraten beter op. Tot slot houdt beweging je spieren soepel en je voelt je fitter. Genoeg reden om aan de slag te gaan. Het advies is om een half uur per dag goed te bewegen.

    Ben je van plan intensiever te bewegen? Dan moet je jouw medicatiegebruik hier mogelijk op aanpassen. Neem hiervoor contact op met je behandelaar.

Tips en programma's voor een beter voedingspatroon

Keer Diabetes2 Om

Bij de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om ga je met je leefstijl aan de slag. Onder begeleiding van een professioneel team werk je aan jouw voedingspatroon, beweging, ontspanning en slaap. Zo krijg je meer grip op jouw diabetes. Je kunt dit programma fysiek of online volgen.

Diabetes Dagboek

Met de gratis app Diabetes Dagboek kun je eenvoudig bepaalde waarden bijhouden. Bijvoorbeeld jouw glucoseniveaus, bloeddruk en HbA1c. Ook kun je de rapporten delen met je zorgverlener. Download nu de app voor Android.

E-book Voedingsrichtlijn

Hoe houd je jouw bloedglucosewaarde in balans? Het e-book Voedingsrichtlijn Diabetes van Diabetesvereniging Nederland (DVN) geeft je antwoord. Je vindt ook praktische eetadviezen.