Iedere vrouw krijgt er mee te maken: de overgang. Sommigen komen er moeiteloos doorheen. Bij anderen zetten de symptomen van de overgang het leven flink op de kop.
Gelukkig weten we er steeds meer over. Wist je dat je veel kunt doen om klachten te verminderen? Om je ook in deze fase goed of zelfs beter dan ooit te voelen.
Op deze pagina delen we informatie en tips om jou te helpen soepel door de overgang te gaan.
Met tijdelijk GRATIS programma van Therapieland! Waar je ook verzekerd bent. Op = op
Video's over de overgang
Informatie en tips op AH Leefstijl
Meer informatie van experts
Programma's die je helpen
De overgang kan best ingrijpend zijn. En invloed hebben hoe jij je als vrouw voelt. Maar weet dat je écht niet de enige bent. Alle vrouwen gaan door de overgang. En daarom is er steeds meer aandacht voor wat jij kunt doen om de klachten te verminderen.
Bekijk hieronder de video’s die je meer vertellen over de overgang én wat je zelf kunt doen om zo soepel mogelijk door de overgang te gaan.
Misschien heb je vragen over de overgang. Bijvoorbeeld op welke leeftijd de overgang begint en wat een menopauze is? Of dat je je afvraagt of jouw klachten door de overgang komen? En of alle vrouwen deze klachten hebben? Of vooral: wat je eraan kunt doen?
Heb je dit soort vragen, bekijk dan deze video van huisarts Tamara de Weijer. Zij legt uit wat de overgang is en geeft je handige tips.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Bijna 4 van de 10 vrouwen tussen de 40 en 60 jaar kan af en toe niet werken in verband met overgangsklachten. Toch is de overgang op het werk nog vaak taboe. Terwijl symptomen van de overgang dus een groot effect kunnen hebben op hoe goed jij je werk kunt doen. Bijvoorbeeld omdat iets nieuws leren of iets onthouden minder goed gaat.
Hoe ga je daarmee om? Overgangsconsulente Desiree van Cleef geeft je in deze video praktische tips.
Samen met Albert Heijn helpen wij jou om zo soepel mogelijk door te overgang te gaan. En het fijne is, dat je daar zelf veel aan de kunt doen.
Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Dat geldt ook voor je huid en haar. Wat gebeurt er precies? En hoe kun je dit het beste aanpakken, als dat nodig is? Dokter Tamara legt het uit op AH Leefstijl en geeft je 6 praktische tips.
Na de overgang hebben vrouwen meer kans op hartziekten dan mannen. Toch worden hartproblemen bij vrouwen vaak gemist, omdat sommige signalen anders zijn. Hoe herken je hartklachten in en na de overgang? En vooral: hoe voorkom je ze? Dokter Tamara geeft op AH Leefstijl antwoord op die vragen.
Sommige vrouwen hebben in de overgang (meer) last van pijnlijke borsten. En dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het sporten, liggen en vrijen. Hoe komt het en wat kun je er zelf aan doen? Dokter Tamara zet het op een rij.
Er is heel veel te vinden over de overgang. Zoek je informatie over klachten en behandelmogelijkheden die je kunt vertrouwen? Wel zo belangrijk. Kijk dan op de website ‘Vrouwen in de overgang’. Hier vind je informatie die wetenschappelijk is onderbouwd.
Op de website van Thuisarts.nl vind je ook betrouwbare antwoorden op vragen over ziekte en gezondheid. Ook over de overgang. Het gaat op deze website vooral over de medische kant van de overgang. De informatie komt van huisartsen en andere zorgverleners.
Wat kun je doen om je beter te voelen tijdens de overgang? Door rekening te houden met wat je lichaam en geest nodig hebben, kun je invloed uitoefenen op hoe je je voelt. Ga aan de slag met deze 6 leefstijltips van leefstijlcoach Irma Leijten!
Therapieland
Dit programma is speciaal gemaakt om je te helpen grip te krijgen op de overgang. Je gedachten over de overgang veranderen, zodat de klachten je leven minder beïnvloeden.
Tijdelijk GRATIS voor de eerste 500 gebruikers! Waar je ook verzekerd bent. Op = op
App Store & Google Play
Tijdens de overgang kun je last krijgen van ongewenst urineverlies. Het versterken van je bekken kan dat mogelijk voorkomen. Gebruik daarom het gratis programma 'Sterkere bekken' in de VGZ Soepel en Sterk Coach app.
In de overgang kun je ook mentale klachten ervaren. Ontspanning kan dan helpen. In de gratis VGZ Mindfulness Coach app vind je meer dan 100 oefeningen, van yoga tot slaapmeditaties.
De overgang is een normale periode in het leven van een vrouw. Tegelijk kun je natuurlijk wel flink last hebben van klachten. Gelukkig kun je daar dus vaak wat aan doen.
Blijven de klachten of heb je twijfel? Of keren klachten die je vroeger had, terug in de overgang, bijvoorbeeld hoge bloeddruk? Ga dan naar je huisarts. Die kan je dan verder helpen.