Ik doe zwaar lichamelijk werk

Doe je zwaar werk? Met deze 4 tips houd je het op een gezonde manier vol.

Doe je werk waarbij je veel tilt, bukt of telkens dezelfde beweging maakt? Bijvoorbeeld in de bouw, de zorg, of op een kinderdagverblijf? Dan hoor je bij de bijna 40% van de Nederlanders die zwaar lichamelijk werk doet (Bron: TNO-2022). Bewegen helpt om vitaal te blijven.

Demy en Lisa zijn beweegcoaches én ervaren fysiotherapeuten bij Cure+. Zij snappen als geen ander waarom bewegen belangrijk is. Ook als je zwaar werk doet. Ze geven handige tips om fit te blijven en vertellen meer over bewegen. 

Mogelijke gevolgen van zwaar werk

Klachten door overbelasting komen vaak voor. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn zoals rug- of nekpijn. Maar ook mentale klachten komen voor als gevolg van zwaar werk. Dit kan ook zorgen voor vermoeidheid of een slecht slaapritme als gevolg hebben.

Blijf bewegen naast zwaar werk

Als je zwaar werk hebt dan zorgt dit voor veel lichamelijke inspanning. Maar is dát dan voldoende beweging? Ja en nee. Bewegen is goed. Een herhaling van dezelfde beweging is vaak het probleem. Dit is juist belastend voor je lichaam. Daarom is het goed om afwisseling te zoeken in de manier van bewegen. Maar ook door regelmatig te bewegen worden je spieren sterker. En verbetert je uithoudingsvermogen. Zo kan je je werk beter aan, voorkom je klachten en voel je je mentaal sterker.

Tips om je fit te blijven voelen

1. Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam. Als je signalen krijgt van vermoeidheid of pijn is het goed om een korte pauze te nemen.  Maar ook als die signalen er nog niet zijn is het belangrijk om regelmatig te rusten. Dit zorgt voor herstel en voorkomt overbelasting.  

2. Negeer signalen niet

Heb je last van pijn of vermoeidheidsklachten? Loop er dan niet te lang mee door. Zo voorkom je dat klachten erger worden. Maak eventueel een afspraak bij je huisarts of fysiotherapeut voor advies. 

3. Blijf bewegen

Het is belangrijk om voor afwisseling in je beweging te zorgen. Til je veel? Doe dan bijvoorbeeld rek- en strek oefeningen tussendoor. Dan is het goed om tussendoor oefeningen te doen of na je werk. Bekijk ook eens de oefeningen in de VGZ Soepel & Sterk Coach als inspiratie. 

4. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is goed voor herstel van je lichaam en geest. Om goed te slapen is het belangrijk om tot rust te komen voordat je gaat slapen. Daarom kan je beter kort voor het slapen gaan niet meer kijken op je telefoon of naar de televisie. Dit kan je slaap verstoren Een donkere en rustige slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Wist je dat de meeste volwassen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben? 

Wie zijn beweegcoaches Demy en Lisa?

Deze blog is geschreven door beweegcoaches Demy van Everdingen en Lisa Langendoen van Cure+, een fysiotherapiepraktijk in Rotterdam. Demy is opgeleid als fysiotherapeut. En Lisa als bewegingsagoog. Uit ervaring in de praktijk weten zij dat bewegen onmisbaar is om klachten te voorkomen of te verminderen. Met deze blogs voor VGZ helpen zij jou graag om te gaan bewegen of te blijven bewegen.

Wij helpen je soepel en sterk te worden

De VGZ Soepel en Sterk Coach helpt. Dit is een gratis app vol beweegprogramma’s. Ontwikkeld door fysiotherapeuten. Voor verantwoord én leuk bewegen. Met een goede opbouw, belasting, variatie en herhaling. De oefeningen helpen jou soepel en sterk te blijven. 

Lees meer over de VGZ Soepel en Sterk Coach.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Soepel tillen

Dit programma helpt je bij:

  • De juiste spieren trainen
  • Een stabiele houding bij tillen
  • Versterkende oefeningen voor je romp, rug, nek en benen
  • Voorkomen van pijn bij tillen

Losse schouders

Dit programma helpt je bij:

  • Het bewegen van de schouderbladen
  • Het versterken en rekken van de schouderspieren
  • Het stimuleren van de doorbloeding
  • De beweeglijkheid van je schouders

Dag stijve rug

Dit programma helpt je bij:

  • Verbetering voor doorbloeding van je rug spieren
  • Leer gevarieerder bewegen met je rug
  • Spierversterkende oefeningen voor rug een aangrenzende spieren
  • Ontspannings- en rekoefeningen

Ook interessant voor jou: